tromaktiko: Ράλι μερικής αποκατάστασης στις τράπεζες – Πάνω από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ράλι μερικής αποκατάστασης στις τράπεζες – Πάνω από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.



Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ανακουφιστικά λειτούργησε προς την αγορά και κυρίως προς τις μετοχές των τραπεζών η διαφαινόμενη «συμφιλίωση» και ταύτιση...
απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΚΤ, αναφορικά με τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα στις ελληνικές τράπεζες.

Εδώ και ημέρες από το Liberal επισημαίναμε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί άμεσα η κατάσταση με τις τράπεζες, καθώς – εν μέσω σύγχυσης και καταστροφλογίας – γινόταν τρομερή σπέκουλα και υποτιμητική κερδοσκοπία, «σκοτώνοντας» την ψυχολογία ολόκληρης της αγοράς.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό έλαβαν χώρα απίστευτα κερδοσκοπικά φαινόμενα, με βίαιες διακυμάνσεις που λειτουργούν απολύτως αποτρεπτικά για την έλκυση επενδυτών στην αγορά και γενικότερα τυχοδιωκτικού χαρακτήρα «αδειάσματα», σε έναν κλάδο που – καλώς ή κακώς - «κυβερνά» την αγορά.

Έτσι, με μεγάλη καθυστέρηση, από χθες έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης όλου του συστήματος για την εξομάλυνση της κόντρας του ΔΝΤ και των ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά με τις ελληνικές – και πιθανότατα και τις ευρωπαϊκές – τράπεζες.

Αυτό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του χθες στον ANT1, ο οποίος έκανε καθησυχαστικές δηλώσεις για την κατάσταση και για τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Ακόμη πιο ξεκάθαρη και καθοριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής για την Ευρώπη του ΔΝΤ Poul Thomsen που μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μία στρατηγική για να αντιμετωπιστεί το υπερβολικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, μεσοπρόθεσμα».

Πειστική άνοδος μετά από καιρό αλλά και… ανασφάλεια

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκονταν σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, είχαμε μια μετά από καιρό μια αρκετά πειστική και «γεμάτη» τραπεζική άνοδο, η οποία έχει στοιχεία ξεσπάσματος.

Εξ αρχής της συνεδρίασης οι αγοραστές κυριάρχησαν με τις τραπεζικές μετοχές να ανοίγουν με gap ενώ επιστρατεύτηκε το μέτρο του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).

Πάντως, παρά τη γενναία άνοδο, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και η ανασφάλεια παρούσα, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι αρκετοί προτίμησαν να «κλειδώσουν» από σήμερα τα κέρδη τους, περιορίζοντας τα κέρδη σε τράπεζες και Γ.Δ. στο φινάλε.

Παράλληλα, στα αξιοσημείωτα ήταν και το γεγονός ότι η άνοδος επικεντρώθηκε μόνο στις τράπεζες και σε ελάχιστα άλλα «χαρτιά», ενώ τα υπόλοιπα blue chips είχαν έως και αδιάφορη εικόνα. Πάντως, τα κέρδη στο Γενικό Δείκτη στο φινάλε περιορίστηκαν λόγω του ότι Τιτάνας και Coca Cola γύρισαν σε πτωτική τροχιά.

Η εικόνα και τα στατιστικά της συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μετά από ημέρες σ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετική τροχιά, έκλεισε στις 754,76 μονάδες με άνοδο 2,46%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 738,71 μονάδες (+0,28%) και υψηλό στις 762,03 μονάδες  (+3,45%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,1 εκατ. ευρώ με τα 66,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και 30,5 εκατ. στις υπόλοιπες μετοχές, ενώ ο όγκος έφτασε στα 123,95 εκατ. τεμάχια, με τα 114,5 εκατ. στις τράπεζες και τα 74,2 εκατ. στην Εθνική.

Η Πειραιώς που έχει δεχτεί και τις ισχυρότερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα έκλεισε με άνοδο 18,49%, η Attica Bank κέρδισε 12,07%, η Alpha Bank +11,47%, Εθνική +8,65% παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά ενισχύονταν περί το 13,50% και η Eurobank +5,80.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 ξεχώρισαν μετοχές όπως ΔΕΗ +2,50%, Fourlis +2,90%, EXAE +2,07%, Σαράντης +2,83%, Aegean Airlines +1,26%, Motor Oil +1,04%, Folli Follie +1,15% και Grivalia Properties. Πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Coca Cola HBC, Τιτάν, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ.

Στο Mid Cap ξεχώρισε η MIG που ενισχύθηκε κατά 6,59% δεδομένου ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα τελευταία, επηρεασμένη από τις εξελίξεις στην Πειραιώς, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης οι Υγεία +5,13%, Intracom +3,54%, Profile +4,38%, Ικτίνος +3,68%, Κορρές +4,02% και Intralot.

Στην ευρύτερη αγορά ασχέτως δεικτών και αποτιμήσεων, ξεχώρισαν μετοχές όπως Επίλεκτος +27,32%, Ναυτεμπορική +17,58%, ΑΕΓΕΚ +10,71%, Frigoglass +9,79%, Intrakat +7,62%, Παπουτσάνης +6%, Ίλυδα +5,67%, Δρομέας +5,33% κ..λπ.

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν καλή, με 74 μετοχές σε άνοδο και 35 σε πτώση.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!