tromaktiko: Τα «βαριά χαρτιά» του Bancassurance και η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων στις τράπεζες

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τα «βαριά χαρτιά» του Bancassurance και η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων στις τράπεζες



Η αισθητή μείωση των τραπεζών στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, με συγχωνεύσεις και απορροφήσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα και στις... συνεργασίες τους με ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι συνεργασίες αυτές περιορίζονται σε συγκεκριμένους μεγάλους παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς με νέες μακροχρόνιες ή προ υπάρχουσες συμφωνίες.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην τραπεζική λιανική, Alpha Βank , Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν πλέον, σχεδόν, αποκλειστικοί συνεργάτες συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιριών ,κυρίως στην διάθεση ασφαλίσεων ζημιών, υγείας, συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να διαθέτει προϊόντα της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής ( και μετά την τυπική ολοκλήρωση της εξαγορά της από την ΕΧΙΝ Group) για 10 ακόμα χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς που είχε δεκαετή συνεργασία με την NN Hellas ανανέωσε για ακόμα δέκα χρόνια διαθέτοντας αποκλειστικά προϊόντα υγείας και επενδυτικά συνταξιοδοτικά .Ενώ στις γενικές ασφαλίσεις (ζημιών) έχει επίσης συνεργασία με την Ergo Hellas ( έχει εξαγοράσει και την Αγροτική Ασφαλιστική και σύντομα θα συγχωνευτεί μαζί της ως Ergo) και πιθανότατα είναι να κάνει ανανέωση με την λήξη της υπάρχουσας συμφωνίας.

Η Eurobank έχει επίσης συμφωνήσει σε 10ετή συνεργασία με την Eurolife και μετά την εξαγορά του 80%, πριν ένα χρόνο, από τον επενδυτικό όμιλο Fairfax.

Τέλος η Alpha Bank συνεργάζεται με την ΑΧΑ Ασφαλιστική, στην οποία είχε πουλήσει την θυγατρικής της ασφαλιστική πριν μερικά χρόνια. Η συνεργασία αυτή μάλλον αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ολες αυτές οι συμφωνίες -συνεργασίες, και ο μικρός αριθμός των παικτών στην τραπεζική λιανική, αποκλείουν άλλους μεγαλύτερους ή μικρότερους παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς για ανάπτυξη πωλήσεων μέσω των τραπεζοασφαλίσεων.

Έτσι αυτές οι εταιρίες στρέφονται στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων τους με τα παραδοσιακά δίκτυα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ή κάποιες προωθούν την online και direct πώληση, ακόμα και μέσω μεγάλων εμπορικών αλυσίδων ή εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ( με παρεμβάσεις και των συνδικαλιστικών τους οργάνων ) και τραπεζών για τον τρόπο που οι τράπεζες πωλούν ασφαλιστικά προϊόντα των εταιριών που συνεργάζονται, με τους ασφαλιστικές να κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό να ζητούν συνεχώς την παρέμβαση της εποπτικής αρχής. Ενώ αντίστοιχες διαμαρτυρίες, μικρότερης έντασης, υπάρχουν και για τις direct πωλήσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!