tromaktiko: Αυτή είναι η εταιρία που "δηλητηρίασε" τον Σαρωνικό

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτή είναι η εταιρία που "δηλητηρίασε" τον Σαρωνικό



FOS PETROLEUM S.A. η εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ...
Θεόδωρος Κουντούρης ο πρόεδρος, ο οποίος είναι εξαφανισμένος

Πραγματογνώμονας ακόμη ελέγχει αν οι ευθύνες βαραίνουν κάποια εταιρία συντήρησης ή πρόκειται για ανθρώπινη αμέλεια

Διονύσης Γκουτζουρής

Τέσσερις μέρες έχουν περάσει από το «έγκλημα» του Σαρωνικού, όταν το πλοίο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ (1972 χρονιά κατασκευής) βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο κι ενώ ήταν αγκυροβολημένο, γεμάτο με 2.570 τόνους καυσίμων.

Το πλοίο ανήκει σύμφωνα με τα στοιχεία που προβάλλονται στο διαδίκτυο στην εταιρία FOS PETROLEUM S.A. Το eReportaz προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρία και ένα στέλεχος που ανταποκρίθηκε μας είπε πως αυτή τη στιγμή πραγματογνώμονας προσπαθεί να ερμηνεύσει για ποιο λόγο προήλθε η διαρροή των υδάτων κι αν πρόκειται για λάθος της ομάδας συντήρησης που δεν είχε διαγνώσει τη διάβρωση που προκάλεσε τη διαρροή ή αν πρόκειται για ανθρώπινη αμέλεια των μελών του πληρώματος.



Να θυμίσουμε πως ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά παράβαση του άρθρου 28 του Π.Κ. και άρθρων 1,2,3 του Ν. 743/77 όπως κωδικοποιήθηκε και μεταγλωτίστηκε με το ΠΔ 55/98, ενώ στη συνέχεια κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι. Διενεργείται προανάκριση από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σύμφωνα με Ν.Δ. 712/70.



Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει πως το πλοίο ήταν ακατάλληλο ή δεν είχε άδεια για να λειτουργεί ως δεξαμενόπλοιο, ωστόσο προκαλεί εντύπωση πως τα τελευταία χρόνια τα δρομολόγιά του ήταν αραιά έως μηδαμινά.

Οι ευθύνες, φυσικά, δεν θα βαραίνουν μόνο την εταιρία – ιδίως αν από τις έρευνες αποδειχθεί πως η άδεια ήταν σε ισχύ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!