tromaktiko: Πως θα καταλάβεις αν είσαι συναισθηματικά άπιστη

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Πως θα καταλάβεις αν είσαι συναισθηματικά άπιστη



Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία - MSc Ψυχολογία Υγείας
Όταν σκεφτόμαστε "απιστία", οι πρώτες σκέψεις που έχουμε σχετίζονται με σεξ μ' ένα τρίτο πρόσωπο. Τι συμβαίνει, όμως, όταν, ενώ δεν...
υπάρχει σεξουαλική επαφή, υπάρχει συναισθηματική;

Είναι μία κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Δυσκολίες στη σχέση, συναισθηματική απόσταση, αδιαφορία, έλλειψη διασκέδασης και γενικότερα, κάποιο στοιχείο που, ενώ για σένα είναι σημαντικό, δεν το έχει στην παρούσα φάση η σχέση στην οποία βρίσκεσαι. Αντί να επιλέξεις να κάνεις μία συζήτηση (για ακόμη μία φορά ίσως) με τον σύντροφό σου, επιλέγεις να μην το αναλύεις άλλο μαζί του και να το αγνοείς, κουκουλώνοντάς το με τη φράση «έτσι είναι οι σχέσεις, υπάρχουν και δυσκολίες, δεν μπορείς να τα ’χεις όλα». Όμως, οι ανάγκες σου είναι εκεί, όσο και αν τις καταπιέζεις, και φαίνεται πως θα βρουν τον τρόπο να καλυφθούν ακόμη και χωρίς να έχεις εξαρχής αυτή την πρόθεση.

Πως, λοιπόν, έρχεται ένα άτομο στη ζωή σου και γεμίζει αυτά τα κενό; Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει σε γυναίκες και κυρίως χωρίς να έχουν τον σκοπό αυτό. Απλώς, είναι εκείνο το πρόσωπο που μιλάτε αρκετά, έχετε πολύ καλή επικοινωνία, κάνετε πλάκα, περνάτε χρόνο μαζί γιατί για παράδειγμα δουλεύετε μαζί, ανταλλάσσετε μηνύματα, μοιράζεστε σκέψεις και ανησυχίες, όμως δεν έχετε βγει ραντεβού, δεν έχετε κάνει σεξ, αλλά ούτε και αντίστοιχη συζήτηση. Όλα τα παραπάνω είναι πολύ επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά που έχει ο συναισθηματικός εραστής. Η ώρα σας περνά ευχάριστα, έρχεστε όλο και πιο κοντά, απολαμβάνετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Όμως, μπορεί να σκεφτείς ότι και με τους φίλους μας έχουμε μία αντίστοιχη στενή και καλή επικοινωνία. Ποια είναι η διαφορά;

Πώς γίνεται να γίνει απιστία μία πολύ καλή φιλία;

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα σ' αυτά τα δύο. Ακολουθούν 10 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν έχεις ξεπεράσει το φιλικό στάδιο και βαδίζεις προς την απιστία.

1.       Μοιράζεσαι πληροφορίες, επιθυμίες, όνειρα και ανησυχίες σου μαζί του – ακόμη και αυτά για τα οποία δεν έχει ιδέα ο σύντροφός σου;

2.       Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις για εκείνον;

3.       Γνωρίζει τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τα παράπονα που έχεις για τον σύντροφό σου;

4.       Επιδιώκεις να περνάτε χρόνο μαζί, περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν;

5.       Ο χρόνος που είστε μαζί σου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και τον προφυλάσσεις από εξωτερικούς παράγοντες;

6.       Περνάτε χρόνο και όταν δεν είστε μαζί, ανταλλάσσοντας τηλεφωνήματα και μηνύματα;

7.       Προσπαθείς να αποκρύπτεις από τους γύρω σου την επαφή σας ή το πόσες ώρες περνάτε μαζί (από κοντά ή και όχι);

8.       Έχεις στο μυαλό σου όσα κομπλιμέντα σου κάνει και κάποιες φορές ντύνεσαι για να του αρέσεις;

9.       Αν κάποιος σας δει μαζί, θα νιώσεις ενοχή;

10.   Νιώθεις εξάρτηση από τα θετικά συναισθήματα που σου δημιουργεί η επικοινωνία σας;

Εάν οι περισσότερες απαντήσεις σου είναι θετικές, νομίζω πως είναι εμφανές ότι δεν είναι μία φιλική σχέση αυτή που έχεις δημιουργήσει με το τρίτο πρόσωπο στη ζωή σου.

Στην περίπτωση αυτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η μία σχέση θα εξελίσσεται, τόσο θα μαραίνεται η άλλη. Συνεπώς, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να επιλέξεις τι από τα δύο χρειάζεσαι περισσότερο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό που νιώθεις ότι λείπει από τη σχέση σου σε ώθησε σε μία επιπλέον επικοινωνία με το τρίτο πρόσωπο. Θα πρότεινα, λοιπόν, να εστιάσεις σε αυτά τα κενά που μπορείς να εντοπίσεις, να δεις τι πραγματικά σημαίνουν για σένα και στη δεδομένη στιγμή, ποια είναι η ανάγκη που θες να καλύψεις. Δημιούργησε ειλικρινείς βάσεις πρώτα στη σχέση με τον εαυτό σου και έπειτα και με τα δύο πρόσωπα που απασχολούν την ερωτική σου ζωή.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!