tromaktiko: Μήπως είσαι εργασιομανής; Τα σημάδια της νέας μαζικής «ασθένειας»

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μήπως είσαι εργασιομανής; Τα σημάδια της νέας μαζικής «ασθένειας»



Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη
Έχουν περάσει 27 χρόνια από τη δημοσίευση του πρωτοποριακού βιβλίου της Diane Fassel με τίτλο «Working Tours to Death» 1990, το οποίο...
εισήγαγε την έννοια του τρόπου με τον οποίο η εργασία μπορεί να γίνει εθιστική με τον ίδιο τρόπο που η εργασία μπορεί να γίνει εθιστική, όπως τα τυχερά παιχνίδια ή τα τρόφιμα. Στο βιβλίο εξηγείται από τη Fassel η έννοια της εργασιομανίας, ο τρόπος με τον οποίο η εργασιομανία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, το πώς επηρεάζει τα άτομα, τους αγαπημένους τους, καθώς και τις οικογένειες.

Στις μέρες μας ο Dan Lyons με άρθρο του στους New York Times υπό τον τίτλο «In Silicon Valley, 9 to 5 is for Losers» αναφέρθηκε σε μια ακραία εργασιακή ηθική, όπου η προσδοκία είναι πως το άτομο θα αφιερωθεί πλήρως στο έργο του, μετατοπίζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική/κοινωνική τους ζωή.

Επιπλέον, υπήρξαν αρκετές μελέτες που ανέφεραν ότι «το περισσότερο δεν είναι κατ' ανάγκην καλύτερο», καθώς και ότι οι πολλές ώρες εργασίας μειώνουν την παραγωγικότητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άτομα που επιλέγουν να ασχολούνται νυχθημερόν με την εργασία τους. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Σχετικά με τον εθισμό στην εργασία

Ο εθισμός σχετίζεται με τις εμμονές και τις καταναγκαστικές συμπεριφορές, που τελικά κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητα να είναι ανεξέλεγκτη, όπως πχ. είναι ανεξέλεγκτη για ένα εξαρτημένο άτομο από ναρκωτικές ουσίες. Όπως, λοιπόν, ένα εξαρτημένο άτομο θα αρνηθεί την καταστροφική επίδραση των ουσιών στη ζωή του, έτσι και ο workaholic θα αρνηθεί την επίδραση της συνεχούς απασχόλησής του με τη δουλειά στις σχέσεις και στην οικογενειακή του ζωή.

Στις ημέρες μας υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που τα συνεχή ωράρια είναι ένα είδος «ιεροτελεστίας». Δικηγόροι, γιατροί, είναι μερικοί εξ αυτών που εργάζονται συνεχώς, σε ακανόνιστα ωράρια.

Ορισμένες φορές διαπιστώνουν ότι είναι εξαντλημένοι, καθώς και ότι οι στόχοι και οι χρόνοι εργασίας τους δεν μεταφράζονται σε ικανοποίηση ή εκπλήρωση στη ζωή τους.

To προφίλ του εργασιομανή

Ο εργασιομανής έχει διαρκώς στο μυαλό του τη δουλειά. Σκέφτεται τη δουλειά πρωί – μεσημέρι – βράδυ και όταν δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτήν είναι εκτός ελέγχου. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε τον καταβάλουν αισθήματα πανικού, τύψεων, άγχους και νευρικότητας.

Μάλιστα σε περίπτωση άδειας ο εργασιομανής αγχώνεται ότι κάποιος θα πάρει τη θέση του ή ότι κανείς δεν τα καταφέρνει όσο αυτός.


Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Οι περισσότεροι ειδικού λένε ότι ο εργασιομανής πασχίζει να κρύψει την χαμηλή του αυτοεκτίμηση, καθώς και τον δυσλειτουργικό τρόπο που δημιουργεί σχέσεις.

Όσο συναντά προβλήματα, τόσο προσπαθεί να τα λύσει, ώστε να νιώσει καλύτερα απ' αυτό.

Εργασιομανία ή εργασιοθεραπεία;

Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνειδητά ή ασυνείδητα την εργασία, ώστε να απομακρύνουν ή να λύσουν τα προσωπικά τους προβλήματα. «Το ρίχνει στη δουλειά για να ξεχαστεί» είναι μια συνηθισμένη φράση που από πίσω της κρύβεται χωρισμός, απώλεια κτλ.

Αντί να λύσει το άτομο τα προβλήματά του με περισυλλογή, το κάνει με το να μετατοπίσει το ενδιαφέρον του στην επαγγελματική του ζωή.

5 σημάδια ότι είστε εργασιομανής

Εργάζεσαι παραπάνω απ΄ ότι οι συνάδελφοί σου

Δεν μπορείς να κλείσεις το κινητό/τηλέφωνο

Το σώμα σου «παραπονιέται»

Οι σχέσεις σου είναι προβληματικές

Συσχετίζεις την αξία σου με την επιτυχία σου στη δουλειά
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!