Όλοι ξέρουμε πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε όταν βγαίνουμε έξω με τους φίλους μας, είτε πρόκειται για θέματα οργάνωσης είτε για το πώς θα μοιραστεί ο λογαριασμός. Όταν όμως η παρέα μεγαλώνει αρκετά, τα πράγματα γίνονται κάπως πολύπλοκα. Για την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε δείπνο με πολλά άτομα, αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις.
Όταν αργείς…
Το να είσαι συνεπής στο ραντεβού που έχετε δώσει θεωρείται αυτονόητο, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να αργήσεις. Αν έχετε κάνει κράτηση σε εστιατόριο, η παρέα θα περιμένει να έρθουν όλοι ώστε να παραγγείλετε. Γι’ αυτό, οφείλεις να ενημερώσεις ότι θα καθυστερήσεις και να δώσεις το πράσινο φως να παραγγείλουν τα ποτά τους χωρίς εσένα. Για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, μπορείς να ενημερώσεις για το πιάτο που θέλεις και να παραγγείλουν και το δικό σου.
Όταν το φαγητό δεν φτάνει την ίδια ώρα…
Σε μία μεγάλη παρέα είναι πιθανό να μην έρθουν όλα τα πιάτα μαζί, ειδικά αν είναι τελείως διαφορετικά. Αν το πιάτο σου έρθει πρώτο και δεν έχει σερβιριστεί κανείς, θα αναρωτιέσαι αν πρέπει να ξεκινήσεις ή να περιμένεις. Αν δεν πει κανείς τίποτα όταν έρθει το φαγητό σου (ειδικά αν πρόκειται για σαλάτα ή κάποιο άλλο κρύο πιάτο που θα είναι το ίδιο νόστιμο και μερικά λεπτά αργότερα) είναι προτιμότερο να περιμένεις μέχρι να σερβιριστούν όλοι. Αν όμως οι υπόλοιποι σε παροτρύνουν να φας για να μην "κρυώσει" το φαγητό σου, είναι σωστό να τους ακούσεις, ειδικά αν έχετε μοιραστεί προηγουμένως σαλάτες και ορεκτικά (επομένως δεν πεινάει κανείς τόσο πολύ).
Όταν μοιράζεστε πιάτα…
Αν το φαγητό πρόκειται να μοιραστεί ή έχετε παραγγείλει πιάτα "για τη μέση", φρόντισε να μην πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που σου αντιστοιχεί. Μόλις σερβιριστούν όλοι μπορείς να δεις αν έχει μείνει κάτι ακόμα. Αν σου άρεσε υπερβολικά το πιάτο, δεν έχεις παρά να ρωτήσεις και τους υπόλοιπους αν θέλουν δεύτερο γύρο. Αν έχεις διατροφικούς περιορισμούς, μπορείς να παραγγείλεις το δικό σου πιάτο ακόμα κι αν οι υπόλοιποι θα μοιραστούν το φαγητό.
Όταν υπάρχει παύση στην επικοινωνία...
Όταν βγαίνεις για φαγητό με μία φίλη σου, συνήθως δεν θα ασχολιόσουν με το κινητό σου, γνωρίζοντας ότι είναι αγένεια. Περιέργως όμως έχουμε τη συνήθεια να τσεκάρουμε το κινητό μας όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη παρέα. Επειδή υπάρχουν περισσότερα άτομα για να μιλήσουν δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι αμίλητη και να σερφάρεις στα social media. Αν δεν έχεις παιδί στο σπίτι ή δεν περιμένεις κάποιο επείγον τηλεφώνημα, η θέση του κινητού είναι στην τσάντα σου.
Όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού…
Το μοίρασμα του λογαριασμού μπορεί να αποδειχθεί η πιο περίεργη στιγμή της βραδιάς. Η πιο εύκολη λύση βέβαια είναι να χωρίσετε ισόποσα τον λογαριασμό. Αν όμως συνηθίζεις να παραγγέλνεις τα λιγότερα πιάτα ή δεν πίνεις καθόλου, την ίδια στιγμή που οι φίλοι σου πίνουν δύο ή τρία κοκτέιλ, είναι κάπως εκνευριστικό – πόσο μάλλον όταν δεν θέλεις να ξεφύγεις από το budget σου. Φρόντισε να έχεις μαζί σου περισσότερα χαρτονομίσματα ώστε να δώσεις το ποσό σου ακριβώς. Αν όμως έχετε φάει πάνω κάτω όλοι τα ίδια, το καλύτερο είναι να μοιράσετε ισόποσα τον λογαριασμό και να μην γίνει θέμα για λίγα ευρώ πάνω ή κάτω.