tromaktiko: Κύπρος: Με γουρούνες διέλυσαν τις φωλιές των χελωνών

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Κύπρος: Με γουρούνες διέλυσαν τις φωλιές των χελωνών



Επιμέλεια: Άγγελος Νικολάου   
Με ένα θλιβερό και συνάμα πρωτόγνωρο γεγονός ήρθαν αντιμέτωποι χθες επιθεωρητές του Τμήματος Αλιείας που επισκέφθηκαν την... παραλία της Λίμνης στην περιοχή του κόλπου της Πόλης Χρυσοχούς, αντικρίζοντας την πλήρη καταστροφή των κλουβιών που προστάτευσαν τις θαλάσσιες χελώνες του είδους καρέτα καρέτα. Οι επιθεωρητές δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας τη σκόπιμη καταστροφή, όπως διαπιστώθηκε, που επέφεραν άγνωστοι που οδηγούσαν μετά μανίας ξανά και ξανά την τετράτροχη γουρούνα τους πάνω από τις φωλιές.

Όπως διαπιστώθηκε, 19 κλουβιά από τα 70 –που βρίσκονταν τοποθετημένα σε διάφορα σημεία επί της συγκεκριμένης παραλίας– καταστράφηκαν ολοσχερώς, μαζί τους καταστράφηκαν ενδεχομένως και τα χελωνάκια που βρίσκονταν στα αυγά. Με αγωνία η ομάδα που πραγματοποιεί το πρόγραμμα προστασίας των χελώνων αναμένει να διαπιστώσει τις επόμενες ημέρες κατά πόσο ορισμένα χελωνάκια καταφέρουν να επιβιώσουν.

Όλα τα σημεία φωλεοποίησης καταστράφηκαν και μαζί τους καταστράφηκαν και οι σημάνσεις που ήταν τοποθετημένες επί των κλουβιών, σε μια προσπάθεια να γνωρίζουν αυτοί που πραγματοποιούν το πρόγραμμα στοιχεία για το πότε ξεγέννησαν οι χελώνες τα αυγά τους.

Του θλιβερού και άκρως ανησυχητικού φαινομένου επιλήφθηκε άμεσα χθες το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, με τους λειτουργούς που επισκέφθηκαν την περιοχή να καταγγέλλουν στην Αστυνομία τα όσα είδαν με τα μάτια τους.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται η κυκλοφορία οποιουδήποτε οχήματος επί της παραλίας. Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις παραλίες της Κύπρου και όχι μόνο για την προστατευόμενη περιοχή της χερσονήσου Ακάμα. Παράλληλα, οι φωλιές των χελώνων προστατεύονται τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την εθνική νομοθεσία. Η απαράδεκτη και σκόπιμη ενέργεια για καταστροφή των φωλιών των χελώνων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια λειτουργίας του προγράμματος.

Το περιστατικό συνέβη σε παραλία που εμπίπτει εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας – Πόλις Γιαλιά και συγκεκριμένα στην παραλία της Λίμνης.

Το κυριότερο στοιχείο προστασίας για το οποίο και η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο Φύση 2000 είναι η σημαντικότητα της ως βιότοπου για τη χελώνα καρέτα καρέτα και την πράσινη χελώνα. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Λίμνης θεωρείται η δεύτερη σε πυκνότητα ωοτοκίας σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η περιοχή Πόλης – Γιαλιά συνίσταται από μικρού πλάτους παράκτια ζώνη που κυμαίνεται από περίπου 50- 150 μέτρα και εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει σε μεγάλη έκταση αμμοθινικό οικοσύστημα, μικρά υγροτοπικά συστήματα στις εκβολές ποταμών και τεχνητά- ανθρωπογενή οικοσυστήματα.

Η συμπεριφορά του κόσμου όσο αφορά την παρουσία των χελώνων, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται παράνομα στην περιοχή του Ακάμα είτε με καφεστιατόρια, είτε με αναψυκτήρια και ενοικίαση κρεβατιών - ομπρελών, είναι κόσμια.


Οι νόμοι που προστατεύουν τα θαλάσσια είδη

Τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων caretta caretta και chelonia mydas περιλαμβάνονται:
Στο άρθρο 13 (Προστασία χελώνων και άλλων ειδών) των περί Αλιείας Κανονισμών του 1989 και 1990 (ΚΔΠ 172/1989 και 273/1990), οι οποίοι εκδόθηκαν με βάση το άρθρο 6 (Κανονισμοί) των περί Αλιείας Νόμων (ΚΕΦ. 135).

Στα Παραρτήματα II (Είδη πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, των οποίων η διατήρηση επιβάλλει τον καθορισμό Ειδικών Ζωνών Διατήρησης) και IV (Είδη πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και στα αντίστοιχα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο Παράρτημα ΙΙ (Κατάλογος Κινδυνεύοντων ή Απειλούμενων Ειδών) του Πρωτοκόλλου για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλότητα της Μεσογείου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο αντίστοιχο Παράρτημα της κυρωτικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο Παράρτημα ΙΙ (Αυστηρά Προστατευόμενα Είδη Πανίδας) της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στο αντίστοιχο Παράρτημα ΙΙ της κυρωτικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα Παραρτήματα Ι (Απειλούμενα Μεταναστευτικά Είδη) και ΙΙ (Προστατευόμενα Μεταναστευτικά Είδη μέσω Συμφωνιών) της Σύμβασης της Βόννης για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Ειδών που Ανήκουν στην Άγρια Πανίδα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα αντίστοιχα Παραρτήματα Ι και ΙΙ της κυρωτικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο Παράρτημα I (Πανίδα – Ζώα) της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο σε Είδη Απειλούμενα με Εξαφάνιση (CITES) καθώς και στο αντίστοιχο Παράρτημα Ι της κυρωτικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!