tromaktiko: Μην σιωπάτε όταν αφορά τα παιδιά σας

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μην σιωπάτε όταν αφορά τα παιδιά σας



Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο ζήτημα, αλλά όσο το αποφεύγετε τόσο χειροτερεύει η κατάστασή τους. Αφιερώστε τον κατάλληλο χρόνο για το παιδί σας για να... παρατηρήσετε αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του. Αν δείτε κάποια από τις ακόλουθες συμπεριφορές είναι ώρα να αναλάβετε δράση και μάλιστα άμεσα. 
Δείτε πώς...

Αν τα παιδιά σας έχουν κακή συμπεριφορά

Πρέπει: να εξηγήσετε στο παιδί σας τη διαφορά ανάμεσα στο να είστε αθυρόστομοι και να είστε προσεκτικοί και ευσυνείδητοι. Επίσης, πρέπει να ακούσετε ήρεμα το παιδί σας και να αποφύγετε να το κρίνετε. Μετά από αυτό, θα πρέπει να βοηθήσετε να κατανοήσουν την κατάσταση έτσι ώστε οι δυο σας να μπορέσετε να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα μαζί.

Αν τα παιδιά σας έχουν κάποιου είδους αντιπαλότητας

Πρέπει: να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος και να βεβαιωθείτε ότι απαγορεύετε στα παιδιά σας να προκαλούν σωματικό πόνο ο ένας στον άλλο. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αισθάνονται σαν μια πραγματική ομάδα και να μάθουν να λύνουν δίκαια τις συγκρούσεις. Εξηγήστε τους τη σημασία του σεβασμού και των συναισθημάτων του άλλου. Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με το καθένα από τα μικρά σας παιδιά, αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις εγκάρδιες σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Αν τα παιδιά σας έχουν κλέψει κάτι

Πρέπει: να κρατήσετε μια σωστή στάση και ψύχραιμη. Εάν το παιδί σας έχει κλέψει κάτι για πρώτη φορά, μάθετε τα κίνητρα και εξηγήστε ότι είναι τόσο λάθος. Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να επιστρέψει (ή να πληρώσει) το πράγμα και να ζητήσει συγγνώμη από τον ιδιοκτήτη του. Αν οι κλοπές εξακολουθούν να εμφανίζονται επανειλημμένα, αναζητήστε επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια. Διαφορετικά, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να μετατραπεί σε μια επίμονη συνήθεια.

Αν τα παιδιά σας έχουν απότομη συμπεριφορά

Πρέπει: να μάθετε τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Διδάξτε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Πρέπει να μάθουν να παραμένουν ήρεμοι και να ακούνε. Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με ενοχλητικό τρόπο, αφαιρέστε του τα προνόμια.

Αν τα παιδιά σας δεν είναι τίμια.

Πρέπει: να εξηγήστε στο παιδί σας τη σημασία της εντιμότητας και της εμπιστοσύνης στις σχέσεις. Πάρτε το χρόνο να σκεφτείτε μια κατάλληλη τιμωρία που θα διδάξει στο παιδί σας ότι το ψέμα είναι απαράδεκτο.

Αν τα παιδιά σας φωνάζουν

Πρέπει: να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι πρέπει να μιλήσει κανονικά. Αν αυτή η συμπεριφορά γίνει μόνιμη, πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει με τις σχέσεις τους. Ίσως χρειαστεί να συζητήσετε την κατάσταση με το παιδί για να το κάνετε πιο συνειδητό ότι είναι μέλος της οικογένειας.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αρνητική αλλαγή στους τρόπους

Πρέπει: να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στα παιδιά σας, ενώ τα διδάσκετε τρόπους συμπεριφοράς. Αντ' αυτού, επικεντρωθείτε στο να τους υπενθυμίσετε να προσέχουν τους άλλους ανθρώπους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να συμπεριφέρονται σωστά, επειδή τα παιδιά επαναλαμβάνουν αυτό που βλέπουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!