tromaktiko: Βρήκαν το τμήμα του εγκεφάλου, που ευθύνεται για τις "φωνές", που ακούνε σχιζοφρενείς

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Βρήκαν το τμήμα του εγκεφάλου, που ευθύνεται για τις "φωνές", που ακούνε σχιζοφρενείς



Ερευνητές ανακάλυψαν το τμήμα του εγκεφάλου που παράγει τις "φωνές", που ακούνε μερικοί ασθενείς με σχιζοφρένεια. Μάλιστα κατάφεραν να τις σταματήσουν, με τη...
χρήση μαγνητικής παλμικής θεραπείας.

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, συχνά και ακουστικές. Περίπου το 70% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια υποφέρει από αυτές τις ακουστικές ψευδαισθήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι φιλικές ή απειλητικές, σε κάποιο σημείο.

Για πρώτη φορά Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν το τμήμα του εγκεφάλου, που παράγει αυτές τις "φωνές" και, επίσης για πρώτη φορά, έκαναν ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με τη χρήση μαγνητικών παλμών, που εφαρμόζονται στον εγκέφαλο μέσω του κρανίου - το όνομα της θεραπείας είναι TMS.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Sonia Dollfus από το Πανεπιστήμιο του Caen, παρουσίασε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στο 30ό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, που γίνεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι.

"Το να ακούς φωνές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για όσους βρίσκονται κοντά τους", είπε.

"Καταρχάς φαίνεται ότι τώρα μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι βρήκαμε μια συγκεκριμένη ανατομική περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τις ακουστικές ψευδαισθήσεις στη σχιζοφρένεια.

Κατά δεύτερον, έχουμε δείξει ότι η θεραπεία με TMS υψηλής συχνότητας κάνει τη διαφορά, τουλάχιστον σε ορισμένους πάσχοντες, αν και υπάρχει πολύς δρόμος πριν μάθουμε αν το TMS είναι η καλύτερη οδός για τη θεραπεία αυτών των ασθενών μακροπρόθεσμα".

Στη μελέτη συμμετείχαν 59 εθελοντές - οι 26 έκαναν τη μαγνητική παλμική θεραπεία, οι 33 πήραν ψευδοφάρμακο (placebo).

Δύο εβδομάδες μετά, σχεδόν το 35% των ασθενών, που έλαβε θεραπεία, ανέφερε μια "σημαντική" μείωση στις φωνές που άκουγε. Αυτό ορίστηκε ως πτώση πάνω από 30% στην κλίμακα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των ακουστικών ψευδαισθήσεων. Μόνο το 9,1% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέφερε την ίδια μείωση.

Η έρευνα έγινε δεκτή από το επιστημονικό περιοδικό Schizophrenia Bulletin: The Journal of Psychoses and Related Disorders και αναμένεται να δημοσιευθεί.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!