tromaktiko: Κύπρος: Το πρωί δημόσιοι υπάλληλοι και το βράδυ λέκτορες

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κύπρος: Το πρωί δημόσιοι υπάλληλοι και το βράδυ λέκτορες



Το πρωί στη Δημόσια Υπηρεσία και το βράδυ λέκτορες σε πανεπιστήμια ή μέντορες σε φοιτητές ή ακόμη και απασχόληση σε...
ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σε όλες τις περιπτώσεις η μερική απασχόληση ήταν έναντι αμοιβής ανά ώρα που αρχίζει από €50 και ξεπερνά τα €100. Σε άλλες περιπτώσεις ανεβαίνει στα €200 εβδομαδιαίως ή και στις €2.000 για 30 ώρες.

Ο λόγος για δημοσίους υπαλλήλους της Κύπρου διαφόρων ακαδημαϊκών προσόντων, κυρίως κατόχων υψηλών μισθοδοτικών κλιμάκων, οι οποίοι εξασφάλιζαν άδεια για μερική εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2010-2016 υποβλήθηκαν 864 αιτήματα για αδειοδότηση μερικής απασχόλησης εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 670 και απορρίφθηκαν τα υπόλοιπα 194 αιτήματα (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού-ΤΔΔΠ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσε τρία βασικά πεδία:

στην παραχώρηση διαλέξεων σε πανεπιστήμια και στα επιμορφωτικά κέντρα του Υπουργείου Παιδείας
● στην κλινική εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής από νοσηλευτικούς λειτουργούς (μέντορες) των δημοσίων νοσηλευτηρίων
● στην παραχώρηση υπηρεσιών τεχνικού εμπειρογνώμονα στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας, από υπαλλήλους, όπως χημικοί, μηχανικοί κ.λπ.
Το θέμα της αδειοδότησης δημοσίων υπαλλήλων για μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα απασχόλησε τη Δευτέρα, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώπιον της οποίας τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο προτείνεται η μεταφορά της αρμοδιότητας εξέτασης των αιτημάτων από τον υπουργό Οικονομικών στην υπουργό Εργασίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει το πλαίσιο αδειοδότησης και όπως ανέφεραν στελέχη του ΤΔΔΠ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για μερική ιδιωτική απασχόληση.

Στόχος, όπως λέχθηκε, είναι η αποτροπή ζητημάτων σύγκρουσης συμφερόντων και ασυμβίβαστου με τα καθήκοντα που ασκούν στο δημόσιο.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές υποδέχθηκαν το νομοσχέδιο με προβληματισμό υποδεικνύοντας την ανάγκη εισαγωγής αντικειμενικών κριτηρίων προς αποφυγή του όποιου ενδεχόμενου διαπλοκής.

Επί τούτου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αναφέρθηκε σε περίπτωση δικηγόρου της Δημοκρατίας ο οποίος ήταν λέκτορας σε πανεπιστήμιο. Επίσης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, υπέδειξε ότι το θέμα δεν είναι η αλλαγή του καπέλου, αλλά η εφαρμογή ορθών κριτηρίων και διαδικασιών.

Ο γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ασσιώτης, κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν το νομοσχέδιο προτάσσοντας το επιχείρημα της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης.

Δημόσιες εταιρείες

Το άλλο ζήτημα που απασχόλησε την Επιτροπή Οικονομικών ήταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου επιχειρείται αναθεώρηση της υφιστάμενης ρητής νομοθεσίας που απαγορεύει τη συμμετοχή ενός δημοσίου υπαλλήλου στη διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας ή συνεταιρισμού ή άλλης επιχείρησης ιδιωτικής φύσης ή την κατοχή μετοχών.

Η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει το δικαίωμα κατοχής μετοχών σε ποσοστό κάτω του 1%. Το νομοσχέδιο προτείνει την προσθήκη διάταξης, σύμφωνα με την οποία για να επιτρέπεται η συμμετοχή του υπαλλήλου σε επιχειρηματικές προαπαιτούμενο να είναι η εξασφάλιση άδειας από τον υπουργό Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατέθεσε την αντίθεσή της στη διάταξη αναφορικά με την κατοχή μετοχών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε ότι απαιτείται προσοχή ώστε «να μην φτάσουμε να θεωρείται ανάθεμα να είσαι δημόσιος υπάλληλος».
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!