αγορά. Οι σκούπες που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα στο εμπόριο έφταναν μέχρι και τα 1600 Watt. Πλέον δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 900 Watt. Και μπορεί τα Watt για πολλούς να είναι συνώνυμο της ισχύος και της αποτελεσματικότητας ηλεκτρικών συσκευών, οι ειδικοί όμως έχουν άλλη άποψη. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το τελευταίο τεστ κατά το οποίο δοκιμάστηκαν τα νέα μοντέλα έδειξαν ότι οι σκούπες που εξοικονομούν ενέργεια, απομακρύνουν το ίδιο καλά σκόνη και ίνες.
Σωστή κίνηση παρά τα αμφιλεγόμενα τεστ
Την αγορά μιας νέας ηλεκτρικής σκούπας διευκολύνει η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ. Σ' αυτήν διευκρινίζεται εάν το προϊόν καθαρίζει αποτελεσματικά και πόσο ρεύμα καταναλώνει κατά μέσο όρο σε διάστημα ενός χρόνου. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες που αφορούν τη Γερμανία, το ρεύμα που καταναλώνει το χρόνο μια ηλεκτρική σκούπα 1500 Watt η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και για δύο ώρες την εβδομάδα κοστίζει περίπου 44 ευρώ. Την ίδια ώρα ένα μοντέλο 750 Watt καταναλώνει περίπου τα μισά και εξοικονομεί έτσι 22 ευρώ το χρόνο.
Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δοκιμάζονται τα νέα μοντέλα δεν είναι οι κατάλληλες. Για παράδειγμα η σακούλα που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές ήταν άδεια, κάτι που δεν θα συνέβαινε σε ένα πραγματικό νοικοκυριό. Παρόλα αυτά συμφωνούν ότι η αλλαγή των προδιαγραφών είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δόθηκαν συγκεκριμένες οικολογικές και ενεργειακές οδηγίες. Σύμφωνα με αυτές κατασκευάστηκαν και πωλούνται ήδη ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και ρούχων, τηλεοράσεις, υπολογιστές, αντλίες, κινητήρες και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα νέα μέτρα θα αποφέρουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ κατά 9% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με το 2010. Για την τσέπη του Ευρωπαίου καταναλωτή αυτό σημαίνει 111 δις ευρώ λιγότερο που αντιστοιχεί σε σχεδόν 500 ευρώ το χρόνο για κάθε νοικοκυριό.
Παρά την επιτυχία όμως σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα νέα μέτρα δεν εφαρμόζονται ακόμη όπως θα έπρεπε. Και η Γερμανία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση η χώρα κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2015 κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2008. Για τον στόχο του 20% λοιπόν, που έχει τεθεί για το 2020 θα χρειαστούν ακόμη αρκετές προσπάθειες.
Πηγή