tromaktiko: "Βεβηλώνοντας τα Σύμβολα"

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

"Βεβηλώνοντας τα Σύμβολα"



του Κωνσταντίνου Βουλγαράκη
Την εποχή που υπηρετούσα στο Πολεμικό Ναυτικό...
πάντα μου έκανε κακή (πολύ κακή) εντύπωση, όταν έβλεπα συναδέλφους μου, να δίδουν ένα σωρό «ενθύμια» στους επίσημους επισκέπτες των Μονάδων τους!! Έτσι έβλεπα αστράτευτους πολιτικούς, να φέρουν με καμάρι, τζόκεϊ Ανωτάτου με διπλές Κλάρες ή υπηρεσιακό μπουφάν, με το ΕΜΒΗΜΑ της Μονάδας, που ποτέ δεν αξιώθηκαν να υπηρετήσουν, να φέρουν στο στήθος ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ των Ειδικών Δυνάμεων, των Υποβρυχίων και των Πιλότων, που δεν ήταν άξιοι, ούτε απ’ έξω από τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης τους να πλησιάσουν!!

Το σοφό (πάνσοφο) ΠΝ, έχει προνοήσει και εκδώσει σχετική Πάγια Διαταγή, που προβλέπει ακριβώς …. σε ποιους δίνεις, τι δίνεις και σε ποιες περιπτώσεις το δίνεις (δηλαδή, μόνο σε επίσημες επισκέψεις)!! Και για τις περιπτώσεις αυτές, προβλέπει να δίνεται ΜΟΝΟ ο επίσημος Θηρεός της Μονάδας και τίποτα άλλο!!
Τα υπόλοιπα, εγώ τα θεωρούσα και τα θεωρώ …. υπερβολές, γλείψιμο αισχίστου είδους …. και βεβήλωση των Συμβόλων/Διακριτικών ΜΑΣ, που προορίζονται ΜΟΝΟ σε ανθρώπους, οι οποίοι με τη δράση και την προσφορά τους, υπηρέτησαν ….. συγκεκριμένα καθήκοντα, αποστολές και δράσεις …. συγκεκριμένες αξίες και παραδόσεις!!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ας το καταλάβουμε επιτέλους και ας διατηρήσουμε την ΑΞΙΑ που το κάθε ΕΜΒΛΗΜΑ, αντιπροσωπεύει, ας υπερασπίσουμε τη διάκριση αυτών που το δικαιούνται …. ας μη τους βάζουμε ΟΛΟΥΣ στο ΙΔΙΟ τσουβάλι!!
Εξάλλου …. δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο, παρά μόνο τα Σύμβολα και τα Διακριτικά μας, για ηθική ικανοποίηση!!

Αυτές οι σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου, βλέποντας κάτι συντοπίτες μου «Κρητικούς» (σε εισαγωγικά), να χαρίζουν αβέρτα τα σύμβολα της Κρητικής Παράδοσης και Υπερηφάνειας …. σε άσχετους και ειδικά σε πολιτικούς (χθες στον Τσίπρα, αλλά και άλλους κάθε εποχής και Κόμματος)!!

Το «Κρητικό Μαντήλι» (ή σαρίκι ή πέτσα ή τζεβερές), έχει βαθιά Ιστορία, Παράδοση και Συμβολισμό, που πρέπει, ΟΧΙ μόνο να τη γνωρίζεις, αλλά και να την ενστερνίζεσαι βαθιά, να νιώθεις ΡΙΓΟΣ όταν το ακουμπάς …. και ειδικά όταν το θέτεις στην κεφαλή σου!!

ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΣΑΣ ΜΩΡΕ:
Νοιώθει κανένας από δαύτους, τέτοια αισθήματα και τους τα δίνετε!?
Κατέετε μωρέ κουζουλοι, ίντα μεγάλη ηθική αξία και τιμή, απούχει ετούτονα το μαύρο πλεκτό με τα κρόσσια, που απλόχερα δίνετε το, στον κάθε τυχάρπαστο!? …. ή μπας και θωρείτε το σαν φολκλόρ αξεσουάρ για τουρίστες!? Αλλά και πάλι, είναι πολύ διαφορετικό, να πηγαίνει ένας τουρίστας, να δίνει 5 ευρώ και να το αγοράζει μόνος του και διαφορετικό να του το «προσφέρει» ένας Θεσμικός παράγοντας, ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, κλπ!!

Αναί μόνοι είναι απού βγάζουμε τα μάτια μας, μετά να μη μας φταίνε ούτε τα Μνημόνια, ούτε και ο Σόιμπλε, απού να λέμε ότι θέλουνε τον Αφελληνισμό μας!!

Η διαφύλαξη των Παραδόσεων μας, είναι αποκλειστικά δικιά μας υπόθεση, είναι θέμα αγωγής και αξιοπρέπειας, πιο πολύτιμη και από τα ευρώ τους!!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!