tromaktiko: Κύπρος: Ενστάσεις για το Σχέδιο Ευκαιριών σε απόφοιτους Νομικής

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Κύπρος: Ενστάσεις για το Σχέδιο Ευκαιριών σε απόφοιτους Νομικής



Ζήτημα καταστρατήγησης ανθρώπινων δικαιωμάτων εγείρει μερίδα ασκούμενων δικηγόρων, μετά το επίδομα πρακτικής άσκησης...
που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση και θα δίνεται μέσω του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για όσους κάνουν την πρακτική τους από 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι πολλοί από τους ασκούμενους να ζητήσουν τροποποίηση του νόμου, ειδάλλως είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο δικηγορικός σύλλογος τονίζει ότι τους όρους του Σχεδίου έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι ο ίδιος, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν για χιλιάδες νέους του επαγγέλματος μέχρι το 2020.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Σύλλογος, “η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα επετεύχθη κατόπιν πολύμηνων προσπαθειών με το Υπουργείο Εργασίας, μέσω του οποίου έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά ποσά, αλλά και με τη συμβολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, το σχέδιο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και περιλαμβάνει την αμοιβή για πρακτική εξάσκηση των νέων, ύψους 650 ευρώ τον μήνα συν καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων και ασφάλεια εργοδότη.

Οι ενστάσεις

Μιλώντας στο SigmaLive, ασκούμενοι απόφοιτοι της Νομικής αναφέρουν ότι οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Σχέδιο, αντιβαίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τη χρηστή διοίκηση.

Προς τεκμηρίωση τούτου, φέρουν ως παράδειγμα σειρά αποφοίτων οι οποίοι άρχισαν την πρακτική τους άσκηση τον περασμένο Ιούλιο ή Αύγουστο, οι οποίοι ζημιώνονται, καθώς το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “θα έπρεπε να μας γνωστοποιηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και να μην χάσουμε τα οφέλη του Σχεδίου. Τώρα υπάρχει άνιση μεταχείριση”.

Επιπλέον, θέτουν ζήτημα ισότητας όσον αφορά στον παράγοντα της ηλικίας, καθώς θεωρούν ως παραβίαση της ισότητας το Σχέδιο να αφορά μόνο ασκούμενους κάτω των 29 ετών. “Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες άργησαν να κάνουν άσκηση, επειδή έμειναν έγκυος ή απόφοιτοι οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας καθυστέρησαν να ξεκινήσουν. Όλοι αυτοί μένουν εκτός Σχεδίου και ως εκ τούτου δεν θα αμείβονται το ίδιο”.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε πρόνοια του Σχεδίου, που δίνει το δικαίωμα στους δικηγόρους που έχουν εντεταγμένους στο Σχέδιο ασκούμενους, να μην καταβάλλουν οποιαδήποτε αμοιβή, αφού ο δικηγορικός σύλλογος θα πληρώνει εκείνος το ποσό των 650 ευρώ που προβλέπεται.

Όπως επισημαίνουν ασκούμενοι δικηγόροι που επικοινώνησαν με το SigmaLive, “αυτό μας καθιστά καθηλωμένους στο δικηγορικό γραφείο το οποίο επιλέξαμε να ασκηθούμε αρχικά, καθώς, εάν θελήσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο δικηγόρο μετά από 6 μήνες, εκείνος θα προσλάβει κάποιον που βρίσκεται εντός Σχεδίου για να μην πληρώσει τα 650 ευρώ”.

Δικηγορικός Σύλλογος: “Και μη χειρότερα”

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ύψους 12.000.000 ευρώ, το οποίο για πρώτη φορά έρχεται στην Κύπρο και θα ωφελήσει χιλιάδες νέους δικηγόρους τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν μπήκαν από τον Σύλλογο, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η ΕΕ έθεσε τα όρια, όχι εμείς. Δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε ένα τόσο σημαντικό σχέδιο επειδή κάποια λίγα άτομα βρέθηκαν για λίγο εκτός προθεσμίας. Αναμένω από ανθρώπους που θέλουν να γίνουν δικηγόροι να αντιλαμβάνονται τα στοιχειώδη. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο σε αυτή τη χώρα. Και μη χειρότερα”, τονίζει.

Επιπλέον, θεωρεί ότι η διαμαρτυρία δεν έρχεται από μεγάλη μερίδα δικηγόρων, αλλά από μερικά άτομα, προσθέτοντας ότι “είναι καλό να βλέπουμε το καλό του τόπου και όχι πάντα του διαμαρτυρόμενου”.

“Είμαι εναντίον της μιζέριας. Αντί να είμαστε χαρούμενοι που εξασφαλίσαμε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 2020 και να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε νέους δικηγόρους, είμαστε μίζεροι”, καταλήγει.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!