tromaktiko: Χριστοδουλίδης: Μην θυσιαστούν ν/σ στο βωμό των εκλογών

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Χριστοδουλίδης: Μην θυσιαστούν ν/σ στο βωμό των εκλογών



Το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλούν στη Βουλή νομοσχέδια που αφορούν μεταρρυθμίσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κάνοντας...
έκκληση προς τα κόμματα να μην θυσιάσουν τα νομοσχέδια αυτά στον βωμό των Προεδρικών Εκλογών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο φιλανθρωπικής εκδήλωσης για ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, στον Δωρό, ο κ. Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς του ΑΚΕΛ  είπε ότι «η παρούσα διακυβέρνηση κλήθηκε τον Μάρτιο του 2013 να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Με σοβαρότητα, με σχεδιασμό, μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο καταφέραμε τεσσεράμισι χρόνια μετά, στον τομέα της Οικονομίας, να μιλάμε για 3,5% ρυθμό ανάπτυξης, για μείωση της ανεργίας. Αν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό του κράτους, αυτά αγγίζουν όλους τους τομείς, την Παιδεία, την Άμυνα, θέματα Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Δημόσιας Διοίκησης».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλούν στη Βουλή νομοσχέδια που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για θέματα που αφορούν απαιτήσεις της κοινωνίας» και έκανε έκκληση όπως τα κόμματα «ανταποκριθούν, και αυτά τα νομοσχέδια να μη θυσιαστούν στον βωμό των Προεδρικών Εκλογών».

Πρόσθεσε ότι ενόψει των Προεδρικών Εκλογών θα πρέπει ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτύξουμε να γίνει «με απόλυτο σεβασμό στην κυπριακή κοινωνία που γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους μας ποια ήταν η κατάσταση τον Μάρτιο του 2013 και ποια είναι τα σημερινά δεδομένα».

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι θα εγκριθούν τα εν λόγω νομοσχέδια από τη Βουλή παρά το γεγονός ότι επίκεινται Προεδρικές Εκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κοινωνία μάς παρακολουθεί όλους».

Επικρίσεις ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε με δήλωσή του πως ο κ. Αναστασιάδης είναι αποδεδειγμένα πολιτικά αναξιόπιστος. Ολόκληρη η δήλωση:

«Όταν κυβερνάς για πέντε σχεδόν χρόνια, αλλά για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα φορτώνεις με μυθεύματα τα πάντα σε αυτούς που κυβέρνησαν πριν από εσένα, αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας. Εξάλλου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια οικονομική και τραπεζική κρίση αλλά και μια ανεύθυνη εσωτερική αντιπολίτευση. Κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Όταν δεσμεύεσαι προεκλογικά ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά για πέντε σχεδόν χρόνια πασκίζεις να τους ξεπουλήσεις, αυτό σε καθιστά πολιτικά αναξιόπιστο.

Όταν δεσμεύεσαι προεκλογικά ότι δεν θα προβείς σε κούρεμα καταθέσεων, αλλά στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης σου το πράττεις, αυτό σε καθιστά πολιτικά αναξιόπιστο.
Όταν δεσμεύεσαι προεκλογικά ότι θα διορίσεις του "άριστους των αρίστων", αλλά μετεκλογικά επιλέγεις ημέτερους, για να εξοφλήσεις προεκλογικά γραμμάτια και αυτοί αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, αυτό σε καθιστά πολιτικά αναξιόπιστο και δεικνύει έλλειψη ευθυκρισίας.

Όταν δεσμεύεσαι ότι θα εργαστείς για επίλυση του κυπριακού, αλλά την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης επιλέγεις να είσαι αρεστός σε κάποιους αντί χρήσιμος για όλους, αυτό σε καθιστά πολιτικά αναξιόπιστο.

Όταν με την μεγαλύτερη ευκολία διανέμεις απόρρητα και ευαίσθητα για τον τόπο σου έγγραφα του κυπριακού σε φίλους και γνωστούς, αλλά αρνείσαι να τα μοιραστείς με το Εθνικό Συμβούλιο, τότε δεν αντιμετωπίζεις μόνο πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας, αλλά -δυστυχώς- και έλλειψης σωστής πολιτικής κρίσης.

Και αυτό για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πολιτικά επικίνδυνο».

Ο Πρόεδρος παραβιάζει όλους τους κανόνες της δημόσιας διοίκησης, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας

Μετά την παραβίαση του νόμου περί εμπιστευτικών πληροφοριών και τη διαρροή απορρήτων εγγράφων, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε και στην παραβίαση των κανόνων της δημόσιας και χρηστής διοίκησης, ανέφερε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Παράλληλα, σε αναφορά του στο Κυπριακό εξέφρασε ανησυχία για την «αδράνεια και αδιαφορία την οποίαν παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του», προσθέτοντας πως «παραμένουν απαθείς ενώ η Τουρκία προχωρά με γοργά βήματα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και το κάνει πλέον ξεκάθαρο».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για διορισμό του Κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη, ως προσωπικό του Σύμβουλο αλλά και συντονιστή για τα αναπτυξιακά έργα του Τροόδους, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παραβιάζει όλους τους κανόνες της δημόσιας διοίκησης» και διερωτήθηκε «με ποιές εξουσίες και βάσει ποιού νόμου ένας ιδιώτης μπορεί να συντονίζει τα αρμόδια Υπουργεία γι αυτό το έργο;»

«Είτε ο κ.Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι οι Υπουργοί του και η Κυβέρνηση του είναι ασυντόνιστοι και μη παραγωγικοί, είτε στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και αναγκών που έχει, είναι έτοιμος να θυσιάσει και να υποσκάψει πλέον όλους τους θεσμούς και όλες τις νομοθεσίες του κράτους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ.Λιλλήκας, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρχίσει να διορίζει συμβούλους για όλα τα θέματα, είπε πως «το έκανε προεκλογικά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όπου τότε έταζε υπουργεία, υφυπουργεία και θυμάστε τότε είχα πει σε μια δήλωση μου ότι θα χρειαστεί 2-3 λεωφορεία για να παίρνει τους Υπουργούς του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν εκλεγεί».

Τώρα, συνέχισε, «ξεκίνησε να διορίζει προσωπικό σύμβουλο για τον αθλητισμό και προσωπικό σύμβουλο για την ανάπτυξη αλλά του αναθέτει και συντονιστικό έργο».

«Δεν ξέρω αν στο τέλος θα διορίσει και κανέναν σύμβουλο να συντονίζει ολόκληρη την Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Αδιαφορία και χωρίς στρατηγική ο Πρόεδρος για το πλάνο Β` της Τουρκίας

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως έχουμε μπει σε μια νέα φάση και πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, μετά την επιτυχία που είχε στο Κράν Μοντανά - και λέω επιτυχία γιατί με τα λάθη του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε στην Τουρκία να υλοποιήσει την τακτική που είχε, να φέρει δηλαδή τα πράγματα σε έναν επίσημο αδιέξοδο στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ - προχωρεί ανενόχλητη στην υλοποίηση του πλάνου Β`».

Εκείνο που είναι επιπλέον ανησυχητικό όμως, συνέχισε, «είναι η αδράνεια και η αδιαφορία την οποίαν παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του» και πρόσθεσε πως «παραμένουν απαθείς ενώ η Τουρκία προχωρά με γοργά βήματα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και το κάνει πλέον ξεκάθαρο».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη πως δεν έχει δει κινήσεις από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, «δεν μας έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο δράσης για το πως θα ανατρέψει και δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση του πλάνου Β` της Τουρκίας».

Επανέλαβε δε πως «όταν είσαι μικρή χώρα θα πρέπει να εφαρμόζεις αποτελεσματικά αποτρεπτική πολιτική, γιατί όταν δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα, το μέγεθος της χώρας δεν μας επιτρέπει να τα ανατρέψουμε».

Είναι πιο εύκολο, υπέδειξε, να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων παρά να τα ανατρέψουμε στη συνέχεια «και δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά αδύναμος, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική για αποτροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί η Τουρκία».

Οι δηλώσεις του κ. Λιλλήκα έγιναν στο περιθώριο φιλανθρωπικής εκδήλωσης για ενίσχυση Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Δωρού της Επαρχίας Λεμεσού.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!