tromaktiko: Λεκές από κερί; Χρήσιμες συμβουλές!

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Λεκές από κερί; Χρήσιμες συμβουλές!



Τα πολύ αγαπημένα σε όλους κεριά, που μας χαρίζουν ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι, γίνονται ένας μικρός “μπελάς”, όταν πέσουν πάνω στα έπιπλα ή τα ρούχα μας...

Μας ρωτάτε πως θα απαλλαγούμε από τον λεκέ του κεριού.

Όπου κι αν πέσει το κερί, είτε σε έπιπλο είτε σε ρούχο, αφήστε το να στεγνώσει και να γίνει στέρεο εντελώς.

Αν το κερί πέσει σε ύφασμα – ρούχα ή χαλιά:

Βάλτε το στην κατάψυξη – αν χωράει, αλλιώς “παγώστε” το τοπικά με παγάκια για λίγο και αφαιρέστε το. Τα υπολείμματα τα βγάζετε σιδερώνοντας το ύφασμα ανάποδα πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας ή σε χαρτοσακούλα από το μανάβη που θα απορροφήσει το κερί. Στη συνέχεια τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη ή λευκό οινόπνευμα και πλύνετε κανονικά.

Αν το κερί είναι χρωματιστό-αρωματικό μπορεί να αφήσει στάμπα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείτε πριν την πλύση ειδικό καθαριστικό για κερί.

Αν το κερί πέσει πάνω σε έπιπλο:

“Παγώστε” το κερί με ένα παγάκι και μετά καθαρίστε το προσεκτικά ξύνοντας με ένα μαχαίρι από την πλευρά που δεν κόβει για να μην χαράξει η επιφάνεια του επίπλου.

Μια άλλη λύση είναι να “μαλακώσουμε” το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και μετά να το αφαιρέσουμε τελείως με λίγο χαρτί κουζίνας.

* Κρατήστε το πιστολάκι σε απόσταση από το ρούχο, γιατί μερικά είδη υφασμάτων σκουραίνουν όταν θερμαίνονται πάρα πολύ.

Αν το κερί πέσει στο κηροπήγιο:

Βάζουμε το κηροπήγιο στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα περίπου και μετά θα δούμε οτι το κερί ξεκολλάει εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να αλείψουμε από πριν τα κηροπήγια μας με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά.

Αν το κερί πέσει σε πλαστικό πάτωμα:

Για να καθαρίσουμε λεκέ από κερί στο πλαστικό πάτωμα - βινύλιο και καουτσούκ επίσης, βάζουμε σε υγρό σφουγγάρι μαγειρική σόδα και καθαρίζουμε τον λεκέ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!