σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων, ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος της χρονιάς, απαίτησαν σήμερα, Παρασκευή (15/09/2017) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Ταλίν της Εσθονίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε πως οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της «Ευρωομάδας» έλαβαν την αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση.
«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους. Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων», ξεκαθάρισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Από πλευράς Κομισιόν, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ανησυχία των Θεσμών «για τις δικαστικές υποθέσεις», κάνοντας μνεία στην υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Μοσκοβισί.
Για το ίδιο θέμα, εξάλλου, ειδική αναφορά έκαναν τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε: «Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει αλλά να προστατευθεί η ανεξαρτησία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ και περιέγραψε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα «αίτημα που τίθεται διεθνώς».
Για το ίδιο θέμα, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, είπε πως η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη δουλειά»
Οι κύριοι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Κερέ εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα εξελιχθεί ομαλά και ήρεμα».
Ο Πιερ Μοσκοβισί έδωσε έμφαση στα βήματα προόδου που έκανε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και είπε ειδικότερα: «Θα εργαστούμε ώστε η ολοκλήρωση να είναι επιτυχής για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ως σύνολο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα».
Όσο για την τρίτη αξιολόγηση, ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως «θα αφιερωθεί κυρίως στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί» και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα γίνει σε ήρεμο κλίμα και πρέπει να αναπτύξουμε μια στρατηγική για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα της επιστροφής στην Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας».
Από πλευράς ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ μίλησε για «βελτίωση στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Είπε, παράλληλα, ότι είναι θετικό βήμα η μείωση του ELA που πλέον φτάνει τα 33,9 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ευχή «σύντομα να μηδενιστεί». «Θέλουμε κανονικές και μικρές σε διάρκεια αξιολογήσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, πρέπει να γίνει πλήρης χρήση των εργαλείων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και να γίνουν γρήγορα λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί», σημείωσε ο κ. Κερέ.
Ρέγκλινγκ: Δυνατή η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε το γεγονός της εκκρεμούς υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα οποία είπε ότι μπορεί να δοθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου. «Αλλά δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου που είναι απαραίτητο γι' αυτό. Θα το δούμε αυτό μέσα στον Οκτώβριο», συμπλήρωσε.
Τέλος, μίλησε για τα θετικά οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «συμβάλουν στη θετική διάθεση προς την Ελλάδα επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας».