tromaktiko: Σουηδός… επιδρομέας Gripen Aggressor για τη RAF και τη USAF!

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Σουηδός… επιδρομέας Gripen Aggressor για τη RAF και τη USAF!



Στην παρουσίαση για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό του τελευταίου μέλους της οικογένειας μαχητικών πολλαπλού ρόλου Gripen, που φέρει...
την ονομασία Gripen Aggressor («Επιδρομέας») και το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιείται ως υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων απεικόνιση εχθρικών μαχητικών («Red Air»), προχώρησε η σουηδική Saab στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων DSEI 2017 (Λονδίνο, 12 έως 15 Σεπτεμβρίου 2017).

Για την ακρίβεια στην έκθεση παρουσιάζεται ένα πλήρους κλίμακας ομοίωμα της νέας έκδοσης βαμμένο σε μαύρο χρώμα που κυρίως χρησιμοποιεί η Βασιλική Αεροπορία (RAF: Royal Air Force) για τα εκπαιδευτικά της αεροσκάφη. Ο χρωματισμός αλλά και η απόφαση της κατασκευάστριας για την πρώτη παρουσίαση της νέας έκδοσης στη DSEI 2017 κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Ο Γρύπας Επιδρομέας, το «Gripen Aggressor» δηλαδή, αναπτύχθηκε προκειμένου να επιλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος ASDOT (Air Support to Defence Operational Training: αεροπορική υποστήριξη της αμυντικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης).

Υπενθυμίζεται, ότι το ASDOT είναι δεκαπενταετούς διάρκειας πρόγραμμα το οποίο θα παρέχει εχθρική αεροπορική απεικόνιση («Red Air”) για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των μαχητικών της RAF, φιλικές αεροπορικές δυνάμεις («Blue Air») για την εκπαίδευση των ελεγκτών αεράμυνας και των ελεγκτών διακλαδικής τερματικής κρούσης (JTAC: Joint Terminal Attack Controller) και υπηρεσίες ηλεκτρονικού πολέμου και εξομοίωσης.

Η παροχή υπηρεσιών εχθρικής αεροπορικής απεικόνισης («Red Air») αποτελεί αυξανόμενη αγορά και για την επιτυχή διείσδυση της σε αυτή η Saab μελέτησε την ανάπτυξη της έκδοσης Gripen Aggressor επί 18 ολόκληρους μήνες.

Οι μελέτες έδειξαν ότι το χαμηλό λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με την υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία καθιστούν το Gripen Aggressor ιδανικό για την ικανοποίηση της απαίτησης για υψηλών επιχειρησιακών επιδόσεων μαχητικό εχθρικής αεροπορικής απεικόνισης.

Το Gripen Aggressor σχεδιαστικά βασίζεται στο Gripen C, ενώ η ανάπτυξη διθέσιας έκδοσης βασισμένης στο Gripen D αποτελεί επιλογή που διατίθεται στον χρήστη. Ας σημειωθεί ότι η σχεδίαση της νέας έκδοσης έχει βελτιστοποιηθεί για τη συγκεκριμένη αποστολή και ότι δεν θα διατίθεται η δυνατότητα μεταφοράς επιχειρησιακών όπλων.

Εκτός του προγράμματος ASDOT, το Gripen Aggressor σχεδιάζεται να προσφερθεί και στην Αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία τις αρχές του 2019 αναμένεται να αναθέσει σύμβαση για την ικανοποίηση της απαίτησης για υψηλού επιπέδου εχθρική αεροπορική απεικόνιση.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Saab έχει μακρά παρουσία στη Βρετανία στον τομέα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Από το 1999 υποστηρίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αυτοκρατορικού Σχολείου Δοκιμαστών (Empire Test Pilots’ School) με ένα διθέσιο μαχητικό Gripen και αεροσκάφη SK-60 που επιχειρούν ως στόχοι για τα ραντάρ των μαχητικών.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!