tromaktiko: Η Maersk πουλά την Maersk Tankers για 1,17 δισ. δολάρια

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Η Maersk πουλά την Maersk Tankers για 1,17 δισ. δολάρια



Η Α.Ρ. Moller-Maersk υπέγραψε σήμερα συμφωνία πώλησης της μονάδας τάνκερ της Maersk Tankers στην... APMH Invest A/S, θυγατρική της Α.Ρ. Moller Holding για 1,171 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συναλλαγή που πργματοποιήθηκε σε μετρητά προβλέπει και μια προσαύξηση που θα ρυθμίζει τη συνολική πληρωμή στην περίπτωση που η αγορά τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου βελτιωθεί σημαντικά με την ανάκαμψη των τιμών των πλοίων πριν από το τέλος του 2019. Τα έσοδα από τη συναλλαγή θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους της δανέζικης εταιρείας.

Η Maersk Tankers είναι μέλος της A.P. Moller – Maersk από το 1928 και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες product tanker παγκοσμίως, μεταφέροντας εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου σε όλη την υφήλιο και απασχολώντας 3.100 άτομα. Ο στόλος της αποτελείται από 161 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, από τα οποία η Maersk Tankers κατέχει 80, σε τέσσερα τμήματα. Intermediate, Handy, Medium Range και Long Range 2. Η εταιρεία θα συνεχίσει να εμπορεύεται με την επωνυμία “Maersk Tankers”, χρησιμοποιώντας το λογότυπο της A.P. Moller-Maersk με το επτάκτινο αστέρι ως μέρος της μάρκας.

“Η Maersk Tankers έχει υπηρετήσει καλά την A.P. Moller – Maersk για έναν σχεδόν αιώνα, οικοδομώντας μια ηγετική θέση στη στην αγορά των product tanker. Ως πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk Tankers για περισσότερα από 10 χρόνια, αναγνωρίζω τη σημασία του να έχεις έναν ιδιοκτήτη με μακρόπνο βλέμμα σε αυτόν τον κλάδο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαίρομαι που η Maersk Tankers μπορεί να συνεχίσει να αξιοποιεί το ισχυρό της όνομα και την θέση στην AP Moller Holding”, λέει ο Søren Skou, Διευθύνων Σύμβουλος της AP Moller – Maersk και συνεχίζει:

“Έχοντας καθορίσει την μελλοντική ιδιοκτησία της Maersk Tankers, έχουμε πάρει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη στρατηγική μας για να ελευθερωθούν πόροι και να επικεντρώσουμε στη μελλοντική ανάπτυξη της A.P. Moller – Maersk στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, στα λιμάνια και τα logistics.

Η πώληση της Maersk Tankers είναι η δεύτερη κίνηση της A.P. Moller – Maersk στα πλαίσια του διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφορών και ενέργειας. Ειχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα η πώληση της Maersk Oil στη γαλλική Total έναντι 4,95 δισ. δολαρίων.

“Για τον προσδιορισμό του καλύτερου μελλοντικού ιδιοκτήτη της Maersk Tankers, ήταν επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε έναν που χαρακτηρίζεται από οικονομική σταθερότητα με γνώση της βιομηχανίας και μια μακροπρόθεσμη άποψη για τον εγγενή κυκλικό χαρακτήρα της βιομηχανίας τάνκερ. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η Maersk Tankers μπορεί να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες της αγοράς, καθώς και να υποστηρίζει τις δυνατότητες και την οργάνωση πάνω στην οποία είναι χτισμένη η παγκόσμια ηγετική θέση της Maersk Tankers”, λέει ο Claus V. Hemmingsen, Αντιπρόεδρος της AP Moller – Maersk και Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος Ενέργειας.

Η Α.P. Moller Holding ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία κατοχής του στόλου της Maersk Tankers με την κορυφαία παγκόσμια εμπορική εταιρεία Mitsui & Co. Ltd. και άλλους δυνητικούς εταίρους, με την A.P. Moller Holding να παραμένει ο κύριος μέτοχος.

“Προσβλέπουμε να γίνουμε μέρος της A.P. Moller Holding, βάσει της οποίας θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις υπηρεσίες και τις εμπορικές μας επιδόσεις, βασιζόμενες στη θέση μας ως ψηφιακού πρωτοπόρου στη βιομηχανία. Αυτό θα ωφελήσει τους πελάτες, τους συνεργάτες και τον ιδιοκτήτη μας”, λέει ο Christian M. Ingerslev, Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk Tankers.

Η A.P. Moller Holding θα αναλάβει όλη την οργάνωση, το χαρτοφυλάκιο και τις υποχρεώσεις της Maersk Tankers. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η A.P. Moller Holding θα αναλάβει όλες τις εκκρεμείς κεφαλαιακές δεσμεύσεις του προγράμματος ανανέωσης του στόλου της Maersk Tankers. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!