παραλιακό μέτωπο στη Γλυφάδα με την πετρελαιοκηλίδα να έχει φτάσει από τη Σαλαμίνα στις νότιες ακτές της Αττικής.
Από την πρώτη στιγμή που σήμανε συναγερμός για επικείμενη ρύπανση στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας βρέθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου συντονίζοντας τις ενέργειες των φορέων ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα.
Ο ίδιος σήμερα σε μήνυμά του στο facebook απηύθυνε έκκληση στους λουόμενους να μην πηγαίνουν στην παραλία μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.
Τέλος τόνισε ότι για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις έγινε γνωστό το ναυάγιο έγιναν εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και λήψη μέτρων, ωστόσο η καθυστέρηση του υπουργείου Ναυτιλίας και των αρμοδίων αρχών είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή θλιβερή εικόνα.
Το μήνυμα του δημάρχου Γλυφάδας
Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.
Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.
Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα, καθώς πετρελαιοκηλίδα 400 τ.μ. εντοπίστηκε και στον Άγιο Κοσμά, κοντά στην ακτή, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» κοντά στη Σαλαμίνα.
Στην περιοχή επιχειρούν αντιρρυπαντικό σκάφος και σκάφος του Λιμενικού.
Την ίδια ώρα, οι Λιμενικές Αρχές περιπολούν συνεχώς με σκάφη όλο το παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια.
Το πλοίο, ηλικίας 41 ετών, βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (10/09/2017), ενώ βρισκόταν
αγκυροβολημένο κοντά στην βραχονησίδα Αταλάντη, μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.
Όπως έγινε γνωστό, έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνόσουρας και Σεληνίων τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεών αποβλήτων, προερχόμενα από τα «σπλάχνα» του τάνκερ, που μετέφε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στην Καστέλλα και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπήκε από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ένα σκάφος με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.
Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας λόγω της μεγάλης οικολογικής ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα την Κυριακή, ενώ η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στη Φρεαττύδα επιβεβαιώνοντας τελικά τους φόβους των αρμόδιων φορέων. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο πλοίο. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.300 τόνους, εκ των οποίων οι 300 έχουν καταλήξει στη θάλασσα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι και στον Άγιο Κοσμά, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού ρίχνει αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέσα στη θάλασσα, στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή η κατάσταση είναι καλύτερη. Πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει και στον σταθμό των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό.
Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.