tromaktiko: Pimco: Το μεγάλο στοίχημα της Ρωσίας - Τι συστήνει στους επενδυτές

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Pimco: Το μεγάλο στοίχημα της Ρωσίας - Τι συστήνει στους επενδυτές



Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα επιταχύνει επαρκώς και πιθανώς θα επιτύχει να βρεθεί η χώρα στην...
επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.

Σε εκτενή ανάλυση της πολιτικοοικονομικής κατάστασης της Ρωσίας προχωρά η Pimco ενόψει και των εκλογών του Μαρτίου του 2018.
Όπως αναφέρει η Ρωσία αποτέλεσε το κέντρο των ειδήσεων το καλοκαίρι του 2017.

Οι δυτικές κυρώσεις για την Κριμαία, οι συνέπειες από την έρευνα για την εμπλοκή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η διάσωση του τελευταίου μήνα της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας του έθνους απέτυχαν να αποτρέψουν την υποχώρηση του στασιμοπληθωρισμού.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα επιταχύνει επαρκώς και πιθανώς θα επιτύχει να βρεθεί η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.

Προκαταρκτικά συμπεράσματα

Κυρώσεις: Η "κενή" πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σαφέστερα παραδείγματα της πολιτικής αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον.

Είναι το άμεσο αποτέλεσμα των εκδιώξεων των ρώσων διπλωματών λόγω των αμερικανικών κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Και είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσο-Αμερικανική προσέγγιση δε θα είναι εύκολη στο εγγύς μέλλον.

Παρ 'όλα αυτά, η αντιπαράθεση με τη Δύση δεν είναι το κέντρο της συζήτησης.

Αντ 'αυτού, το θέμα που κυριαρχεί στην Μόσχα είναι το ποιος θα δεικδικήσει την θέση του πρωθυπουργού, παράλληλα με τον πρόεδρο V. Putin στις εκλογές του Μαρτίου του 2018. Ενώ η επανεκλογή του Putin φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, πολλοί θεωρούν την επιλογή του πρωθυπουργού ως προάγγελο του τι μπορεί να έρθει τα επόμενα έξι χρόνια.

Προς το παρόν, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την τρέχουσα θετική εκτίμηση της Pimco υπέρ των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τράπεζες: Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις ιδίως στον τραπεζικό της τομέα.

Τον Αύγουστο του 2017, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε στη διάσωση της τράπεζας Otkritie.

Μια ακόμη μεγάλη τράπεζα, η B&N Bank, αντιμετώπισε την ίδια μοίρα.

Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ευπάθειες και σε άλλες ιδιωτικές ρωσικές τράπεζες.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων από τις ισχυρότερες τράπεζες, πολλές από τις οποίες ανήκουν στην κυβέρνηση.

Αυτό τις αφήνει στην επιρροή του κράτους ακόμα περισσότερο.

Η Ρωσία μπορεί να έχει μερικούς από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους τεχνοκράτες μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς.

Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης.

Πιστοληπτική αξιολόγηση: Μπορεί η Ρωσία να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα;

Ελπίδες ανέκυψαν μετά την έκδοση της «θετικής προοπτικής» τον Μάρτιο του 2017 από την S&P.

Η έντονη οικονομική ανάπτυξη ενίσχυσε επίσης τις προσδοκίες.

Ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης πιθανώς θέλουν να παρατηρήσουν μια σταθερή αύξηση της αύξησης του ΑΕΠ σε περισσότερο από 2%.

Η Pimco εκτιμά την πιθανότητα αναβάθμισης από την S&P σε επενδυτικό βαθμό της Ρωσίας σε όχι περισσότερο από 50% τους επόμενους έξι μήνες.

Οι πιθανότητες αναβάθμισης από την Moody's είναι ακόμη χαμηλότερες.

Συμπέρασμα

Η Pimco αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ίσως ακόμη και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσή τους, συμβάλλοντας στην τόνωση της ανάπτυξης κατά 2% του 2017.

Ωστόσο είναι άγνωστο εάν η Ρωσία μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα από 1% έως 1,5%, ελλείψει μεγαλύτερης διαφοροποίησης της οικονομίας.

Η μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στο ρούβλι, το οποίο συχνά χρησιμεύει ως υποκατάστατο για τις τιμές του πετρελαίου.

Το νόμισμα μπορεί να αποκτήσει στήριξη από το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλής απόδοσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και το carry trade.

Ενώ ο εξαιρετικά ισχυρός ισολογισμός της Ρωσίας και η πρόσφατη ανάκαμψη της ανάπτυξης δείχνουν μια ιστορία επενδυτικού βαθμού, οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να παραχωρήσουν στην αναβάθμιση της Ρωσίας έως ότου η οικονομική ανάπτυξη εδραιωθεί.

Παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά προσεκτικοί καταλήγει η Pimco.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!