tromaktiko: Έντονη ανησυχία για τα stress tests των τραπεζών από τα διεθνή funds

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Έντονη ανησυχία για τα stress tests των τραπεζών από τα διεθνή funds



Tης Νένας Μαλλιάρα
Υπό την προοπτική των stress tests του 2018 τρέχει η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους επενδυτές, με το χρόνο να...
μετράει πλέον διπλά για την επιτυχία συγκεκριμένων στόχων.

Την ίδια στιγμή, σύγχυση και ανησυχία έχει προκαλέσει στους ξένους το θέμα που έχει ανακύψει στην Τράπεζα Πειραιώς, -μετά το πόρισμα της ΤτΕ για πράξεις και παραλείψεις στελεχών της τράπεζας που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης -, αφού διερωτώνται αν πρόκειται για μεμονωμένο ή για γενικευμένο φαινόμενο σε όλες τις τράπεζες που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο χθες και προχθές στο Λονδίνο, στο κορυφαίο διήμερο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Bank of America/Merrill Lynch, Annual Financials CEO Conference, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν μπροστά σε καταιγισμό ερωτήσεων, οι οποίες εστίασαν όχι σε όσα έχουν επιτύχει οι τράπεζες από πλευράς κερδοφορίας, λειτουργικών μεγεθών ή βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας, αλλά σε όσα επίκεινται με ορίζοντα τα stress tests της ΕΚΤ το 2018.

Μετά το "μήνυμα" από την ΕΚΤ ότι τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες θα επισπευσθούν, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την κεφαλαιακή κατάστασή τους τον Μάιο και ο απαραίτητος χρόνος για ενδεχόμενη αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση πριν από τον Αύγουστο του 2018 οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οι Έλληνες τραπεζίτες "κεραυνοβολήθηκαν" από ερωτήσεις για το τι αποτελέσματα περιμένουν από τα stress tests.

Στο πλαίσιο αυτό, έντονο ήταν το pressing που δέχτηκαν για την πορεία των κόκκινων δανείων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ξένοι στους ανενεργούς ακόμη ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στο πότε θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το ύψος πιθανών κεφαλαιακών αναγκών, οι ξένοι επενδυτές ρωτούσαν επισταμένως και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Σημειώνεται ότι από 1/1/2018, με το νέο λογιστικό πρότυπο καταργείται η έννοια του ζημιογόνου γεγονότος όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα για την αναγνώριση πιστωτικών ζημιών. Πλέον οι τράπεζες οφείλουν να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών  και να σχηματίζουν τις δέουσες προβλέψεις. Η εφαρμογή του IFRS 9  οδηγεί σε αύξηση των προβλέψεων την οποία αναμένεται να ποσοτικοποιήσουν οι τράπεζες προς τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι το IFRS 9 θα απαιτήσει βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης των κινδύνων, κάτι στο οποίο δουλεύουν ήδη εντατικά οι τράπεζες, προχωρώντας στη βελτίωση των συστημάτων τους σχετικά με τον υπολογισμό του Effective Interest Rate ή/και τον υπολογισμό των εξατομικευμένων προβλέψεων.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!