tromaktiko: Ρωσία: Εξέλιξη κόλαφος αν η Ινδία “τελειώσει” το 5ης γενιάς Su-57…

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ρωσία: Εξέλιξη κόλαφος αν η Ινδία “τελειώσει” το 5ης γενιάς Su-57…



Η ινδική Αεροπορία καλεί την κυβέρνηση της χώρας να αποχωρήσει από το πρόγραμμα του μαχητικού ΡΑΚ-FA, γνωστού πλέον ως...
Su-57 ή μαχητικού πέμπτης γενιάς (πρώην T-50), που θα αναπτυσσόταν με συνεργασία της κρατικής ινδικής Hindustan Aeronautics Limited (HAL) και της ρωσικής Sukhoi.

Ανώτατος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε πως η Αεροπορία δεν επιθυμεί πλέον συνέχιση του προγράμματος. Η Αεροπορία θεωρεί πως το ραντάρ του εν λόγω μαχητικού δεν έχει επαρκώς μειωμένο RCS (Radar Cross-Section), ειδικά συγκρινόμενο με αυτό του αμερικανικού F-35 Lightning II.

Το PAK-FA αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ρωσικών γραφείων σχεδίασης με αιχμή του δόρατος την Sukhoi, το Su-30 της οποίας γνώρισε σημαντική εξαγωγική επιτυχία. Η Ινδία θεωρείτο ως ο βασικός εταίρος του προγράμματος και πελάτης του πού φιλόδοξου μαχητικού.

Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν προχωρά ομαλά, σύμφωνα με τους Ινδούς, ειδικά όσον αφορά την ικανότητα των Ρώσων να αναπτύξουν τεχνολογία πέμπτης γενιάς, κυρίως αναφορικά με κρίσιμα ηλεκτρονικά υποσυστήματα που κάνουν την επιχειρησιακή διαφορά και θα δικαιολογούν τη «βάπτιση» ως μαχητικού «πέμπτης γενιάς».

Τον περασμένο Ιούλιο ο έγκυρος οργανισμός αμυντικών πληροφοριών IHS Jane’s είχε αναφέρει, πως η ρωσική Αεροπορία δεν ενδιαφέρεται να εξελίξει το Su-57, καθώς είναι ικανοποιημένη με το ικανότατο Su-35Flanker-E.

Εάν αυτό αληθεύει, τότε η ινδική Αεροπορία δεν έχει εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει για να δικαιολογεί την επένδυσή της, αν και στο μεταξύ έχει καταγραφεί πλήθος δηλώσεων Ρώσων στρατιωτικών και βιομηχανικών αξιωματούχων που δημιουργούν την εντύπωση ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά.

Σαφέστατα, στο θέμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η «επικοινωνιακή» διάσταση με τους Ρώσους δικαιολογημένα να «φουσκώνουν» τις δηλώσεις για να δικαιολογήσουν τον μύθο που έχουν δημιουργήσει για το μαχητικό και τους αντιπάλους… εκ Δυσμάς, να θέλουν να το απαξιώσουν. Κατά συνέπεια, κάθε είδηση πρέπει να αντιμετωπίζεται αφενός με περίσκεψη και αφετέρου με συνυπολογισμό του γεωπολιτικού παράγοντα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!