tromaktiko: Μεγέθη 6μήνου 2017: Η πραγματική οικονομία στο προσκήνιο

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Μεγέθη 6μήνου 2017: Η πραγματική οικονομία στο προσκήνιο



Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την επιβεβαίωση αυτού που δείχνει το ταμπλό του χρηματιστηρίου όλα τα τελευταία χρόνια, όπου οι μετοχές εταιρειών πραγματικής οικονομίας ξεχωρίζουν με έμφαση έρχονται να...
κάνουν για άλλη μια φορά οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Τα τελευταία χρόνια, όπου έλαβε χώρα το «ολοκαύτωμα» των τραπεζών, δεκάδες μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις, σκηνικό που συνεχίστηκε τόσο το 2016, όσο και το 9μηνο του 2017.

Αυτό, έρχονται να το «σφραγίσουν» και να του δώσουν αξία τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν μια σειρά από εισηγμένες εταιρείες που δείχνουν ότι μετά το σοκ των πρώτων ετών της κρίσης, πλέον βρίσκονται σε γενικευμένο συμμάζεμα και δημιουργικό ανασκούμπωμα.

Παρ' ότι δραστηριοποιούνται σ' ένα απολύτως αφιλόξενο περιβάλλον βαθιάς κρίσης, πολυετούς ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης, οι εισηγμένες, σε μια ακόμη «παρτίδα» ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, έδειξαν ότι συνεχίζουν να ισχυροποιούν και να «καθαρίζουν» τη χρηματοοικονομική τους εικόνα.

Φυσικά, δε λείπουν οι ανισότητες, δε λείπουν οι... χαώδεις σε κάποιες περιπτώσεις διαφορές, δε λείπουν οι μεγάλες αποκλίσεις, οι οποίες άλλωστε και βοηθούν να ξεδιαλύνει περαιτέρω το τοπίο, επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά.

Σύμφωνα με τη μελέτη των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2017 που έχει κάνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, μπορεί ο ρυθμός βελτίωσης να είναι σχετικά μικρός, όμως έρχεται να «χτίσει» σε μια σειρά τριμηνιαίων βελτιώσεων που έχουν συστηματικότητα και συνέχεια.

Η εικόνα του πρώτου 6μήνου 2017 δείχνει ότι υπήρξε ένας εξαιρετικός βαθμός προσαρμογής σε δυσμενή δεδομένα (ρευστότητα, ζήτηση, ψυχολογία). Όσες εταιρείες είχαν γυρίσει σε κέρδη προηγούμενα τρίμηνα συνέχισαν καλά, ενώ αρκετές ακόμη επιχειρήσεις πέτυχαν το γύρισμα εντός αυτού του διαστήματος.

Ο «καθρέφτης» αποτελεσμάτων των εισηγμένων

Από τους 179 ισολογισμούς που «σκάναρε» η Beta Χρηματιστηριακή, οι 102 ήταν κερδοφόροι και οι 77 ζημιογόνοι. Δηλαδή το 57% των εισηγμένων είναι κερδοφόρο και το 43% ζημιογόνο.

Ποσοστό 57% κερδοφόρων εισηγμένων είχε να ξαναγίνει από το 2008, όμως τότε το... εύρος ήταν μεγαλύτερο, καθώς τότε υπήρχαν 270 ισολογισμοί, ενώ τώρα 179. Αύξηση κερδών είχαν 51 εισηγμένες, μείωση κερδών 29, ενώ επιστροφή στα κέρδη πέτυχαν 22 εταιρείες. Στον αντίποδα, αύξηση ζημιών είχαν 31 εταιρείες, μείωση ζημιών πέτυχαν 32, ενώ γύρισαν από κέρδη σε ζημιές 14 επιχειρήσεις.

Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων επιχειρήσεων το 1ο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 33,3 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 12,6% έναντι του 2016. Η αύξηση σε απόλυτα νούμερα είναι της τάξεως των 3,7 δισ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση του κλάδου διύλισης (πάνω από 36 ποσοστιαίες μονάδες ή 2,2 δισ. ευρώ), των τυχερών παιχνιδιών (+9%) και της Coca Cola (+5,6%).

Σε ό,τι αφορά την καθαρή κερδοφορία, η εικόνα βελτιώνεται καθώς από τα 500 εκατ. ευρώ περίπου του περυσινού α’ εξαμήνου το φετινό καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώνεται στα 1,04 δισ. ευρώ, μια αύξηση 107,9%!

Ποιοι όμιλοι ξεχώρισαν

Οι όμιλοι που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους ήταν οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean Airlines (β’ τρίμηνο) και Folli Follie Group. Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρείες των υπηρεσιών υγείας καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους. Επίσης, καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι είχαν στην τελική γραμμή οι εταιρίες ύδρευσης καθώς και τα λιμάνια.

Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, Grivalia Properties, Σαράντης, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη και Καρέλιας.

Σε μικρότερες επιχειρήσεις για άλλη μια φορά καλό εξάμηνο είχαν οι Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Συμμετοχών, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Entersoft και Autohellas. Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Χαλκόρ και Μοτοδυναμική.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, Frigoglass, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και Attica Bank.

Οι καλύτερες επιδόσεις βελτίωσης κερδοφορίας

Στις καλύτερες, τις πιο θεαματικές βελτιώσεις κερδοφορίες κυριαρχούν οι Viohalco +2.807%, Mermeren Combinat +1.060%, Χαλκόρ +902%, Λάμψα +687%, Βιογιατζόγλου +610%, Μυτιληναίος +549%, Grivalia Properties +455%, Αττικές Εκδόσεις +424%, Ιατρικό Αθηνών +361%, Ικτίνος +262%, ΙΑΣΩ +195%, ΟΛΠ +165%, Σαράντης +119%, Εθνική Πανγαία +98%, Τέρνα Ενεργειακή +95%, ΟΛΘ +77% και ΕΥΑΘ +77%.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!