περιβάλλον γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό, ωθώντας τελικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων, φιλικότερων τόπων διαμονής -στην ουσία, σε αναζήτηση πράσινων βοσκότοπων.
Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα θαλάσσιου ιζήματος από τις ακτές της βορειοανατολικής Αφρικής και ανακάλυψαν ότι η περιοχή υπέστη μεγάλες κλιματικές μεταβολές, και μετά από μια φάση υψηλής υγρασίας γνώρισε μεγάλη, εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας, μεγαλύτερη ακόμη και τα σημερινά δεδομένα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συνεργάστηκαν με το Lamont-Doherty Core Repository για να βρουν πυρήνες ιζημάτων από τη βορειοανατολική Αφρική ηλικίας 55.000-70.000 ετών ή περίπου την περίοδο που σύμφωνα με τη γενετική έρευνα οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία.
Η ομάδα ανέλυσε δείγμα το οποίο είχε συλλεχθεί από το Κέρας της Αφρικής το 1965 και ανακάλυψαν ότι περιείχε ιζήματα ηλικίας 200.000 ετών. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να προσδιορίσουν πώς άλλαξε το κλίμα την περίοδο εκείνη, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία.
Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από τον πυρήνα ανά δέκα εκατοστά, που αντιπροσωπεύουν περιόδους περίπου 1.600 ετών. Οι ερευνητές αναζήτησαν χημικές ουσίες που αποκαλούνται αλκενόνες και παράγονται από ένα συγκεκριμένο είδος θαλάσσιων φυτικών μικροοργανισμών. Η αλλαγή στη σύνθεσή τους σχετίζεται με τη θερμοκρασία του νερού.
Το Lamont-Doherty Core Repository διαθέτει μία από τις πιο μοναδικές και σημαντικές συλλογές επιστημονικών δειγμάτων από τα βάθη της θάλασσας στον κόσμο. Οι πυρήνες ιζημάτων από κάθε μεγάλο ωκεανό και θάλασσα είναι αρχειοθετημένοι σε αυτά τα συρτάρια.
Η ομάδα ανέλυσε επίσης αρχαίο κερί φύλλων, που είχαν παρασυρθεί στον ωκεανό και το οποίο βοήθησε στον προσδιορισμό του μοντέλου βροχοπτώσεων εκείνης της περιόδου.
Η έρευνά αποκάλυψε ότι το κλίμα άλλαξε και έγινε ψυχρότερο και ξηρότερο.
«Υπήρχε πάντα το ερώτημα κατά πόσον η κλιματική αλλαγή επέδρασε ως τοη χρονική στιγμή που το είδος μας εγκατέλειψε την Αφρική», είπε η Τζέσικα Τιέρνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι όταν οι περισσότεροι του είδους μας εγκατέλειψαν την Αφρική, επικρατούσε ξηρασία κι όχι υγρασία στο βορειοανατολικό της τμήμα.»