Δικηγόρος Αθηνών
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει πολλές φορές την χώρα μας...
για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στις φυλακές,για τα ανθρώπινα δικαιώματα,για μη αναγνώριση αντιρρησία συνείδησης λόγω των πεποιθήσεών του,για θύματα εμπορίας ανθρώπων- καταναγκαστικής εργασίας(υπόθεση της Μανωλάδας),για απελάσεις μεταναστών,για ελευθερία συνείδησης (άρ. 9 ΕΣΔΑ),για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης,για μόλυνση του περιβάλλοντος κ.α. .Καταδικαστική απόφαση για την περικοπή του κατώτατου μισθού των εργαζόμενων εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.Σύμφωνα με την απόφαση, το μέτρο αυτό χαρακτηρίστηκε «υπερβολικό» και «αντίθετο με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ESC)», καθώς και ότι συνιστά «διάκριση λόγω ηλικίας».Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ETUC, η εν λόγω καταδίκη ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και άλλους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης.Η απόφαση εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR), το κύριο όργανο παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, μετά από καταγγελία από την ελληνική συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).
Ελληνίδα προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ και δικαιώθηκε. Η απόφαση ισχύει και για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δικαστήριο, κρίνοντας επί υποθέσεως Ελληνίδας υποψήφιας για εγγραφή σε σχολή της αστυνομίας, έκρινε ότι "κανονιστική ρύθμιση που προβλέπει ορισμένο ελάχιστο ανάστημα, ανεξαρτήτως φύλου, ως προϋπόθεση για την κατάταξη σε σχολή της αστυνομίας μπορεί να συνιστά παράνομη διάκριση εις βάρος των γυναικών". Γυναίκες και άνδρες υποψήφιοι δεν μπορεί να έχουν το ίδιο ελάχιστο απαιτούμενο ύψος για εγγραφή σε αστυνομικές σχολές, απεφάνθη εχθές το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι σήμερα το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία είναι ανεξαρτήτως φύλου,1,70 μ.
Με τη σημερινή απόφασή του, το ΔΕΕ διαπιστώνει ότι ο καθορισμός ελάχιστου αναστήματος κοινού για όλους τους υποψηφίους, άνδρες και γυναίκες, αποτελεί έμμεση διάκριση, δεδομένου ότι θέτει σε μειονεκτική θέση ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών.
Το ΔΕΕ διευκρινίζει ότι δυνητικά μια τέτοια ρύθμιση δεν συνιστά έμμεση διάκριση, εφόσον συντρέχουν δύο προϋποθέσεις των οποίων τη συνδρομή οφείλει να εξακριβώσει ο εθνικός δικαστής: 1) η ρύθμιση πρέπει να δικαιολογείται αντικειμενικά από θεμιτό σκοπό, όπως η εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών[2], και 2) τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρέπει να είναι πρόσφορα και αναγκαία.
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε μάλιστα πως υπάρχουν αστυνομικά καθήκοντα που απαιτούν τη χρήση σωματικής δύναμης και να προϋποθέτουν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, και άλλα , όπως η συνδρομή προς τους πολίτες ή η ρύθμιση της κυκλοφορίας, που δεν απαιτούν σημαντική σωματική προσπάθεια.
Καταλήγει δε πως εν πάση περιπτώσει, ο σκοπός διασφάλισης της αποτελεσματικής εκπλήρωσης της αποστολής της αστυνομίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με μέτρα που θα συνεπάγονταν λιγότερα μειονεκτήματα για τις γυναίκες, όπως η προκαταρκτική επιλογή των υποψηφίων βάσει των σωματικών ικανοτήτων τους - οι σωματικές ικανότητες δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με ορισμένο ελάχιστο ανάστημα.
Το Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αναφέρει στην απόφασή του που ισχύει και για τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ ότι το κριτήριο του ύψους θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια επιλογή βάσει των σωματικών ικανοτήτων των υποψηφίων. Στην Κύπρο το ελάχιστο ύψος αντρών και γυναικών είναι διαφορετικό για την εισαγωγή σε αστυνομική σχολή.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)
μεριμνά για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη· εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ.Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ ώστε να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή του σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και διευθετείνομικές διαφορές ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να προσφεύγουν στο Δικαστήριο ιδιώτες, επιχειρήσεις ή οργανισμοί κατά οργάνου της ΕΕ, εάν θεωρούν ότι το όργανο αυτό έχει με κάποιο τρόπο παραβιάσει τα δικαιώματά τους.
Αν, είτε ως ιδιώτης είτε ως επιχείρηση, έχετε υποστεί ζημία εξαιτίας δράσης ή παράλειψης οργάνου της ΕΕ ή του προσωπικού του, μπορείτε να προσφύγετε στο Δικαστήριο με 2 τρόπους:
έμμεσα, μέσω εθνικών δικαστηρίων (τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να παραπέμψουν την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ)
άμεσα, ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου – εάν μια απόφαση οργάνου της ΕΕ σάς θίγει άμεσα και ατομικά.