tromaktiko: Κύπρος: Απέλαση αντί για φυλάκιση αλλοδαπών

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Κύπρος: Απέλαση αντί για φυλάκιση αλλοδαπών



Δύο νομοσχέδια επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις...
Κεντρικές Φυλακές.

Με το πρώτο επιδιώκεται η κάτω από προϋποθέσεις απέλαση με απόφαση δικαστηρίου αλλοδαπών κρατουμένων, οι οποίοι καταδικάζονται για αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών, σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι η παραμονή τους δεν συμβιβάζεται με τους όρους κοινωνικής συμβίωσης. Με το δεύτερο νομοσχέδιο θα εισάγονται εναλλακτικές ποινές φυλάκισης, όπως η κοινοτική εργασία.

Αυτά τονίζει το αρμόδιο υπουργείο αναφερόμενο στον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προς απάντηση στα σχόλια βουλευτών ότι δεν υπάρχει πολιτική για τους κατάδικους που αποφυλακίζονται αλλά και για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για πρώτη φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των καταδίκων θα κατοχυρώνονται από την ίδια τη νομοθεσία των φυλακών, ώστε η διαφύλαξή τους να είναι υποχρεωτική στους διοικούντες τις φυλακές, καθορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας τους και μεταχείρισης των κρατουμένων.

Ταυτόχρονα, τονίζεται, πραγματοποιείται αξιολόγηση των κρατουμένων από ειδικούς όταν εισέρχονται στις φυλακές με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη και σωστή μεταχείρισή τους, καθώς διευκολύνεται η επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση, μέσω των ειδικών σωμάτων, όπως είναι η Επιτροπή Αξιολόγησης και Μέριμνας των Κρατουμένων και η Επιτροπή Κέντρου Απασχόλησης και Επανένταξης Καταδίκων.

Σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν γίνει από πλευράς του Τμήματος Φυλακών, το υπουργείο σημειώνει ότι έχει αναθεωρηθεί και επεκταθεί ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης (βραχιολάκι) των κρατουμένων για σκοπούς εκπαιδεύσεων εκτός των Φυλακών -όπως είναι η φοίτηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα- για συμμετοχή σε προγράμματα απεξάρτησης και η νοσηλεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα, μετά από γνωμάτευση του ιατροσυμβουλίου και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα. Επίσης, για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός του κατ’ οίκον περιορισμού φυλακισμένων με ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Επιπρόσθετα, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας μεγάλος αριθμός έργων υποδομής έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις φυλακές, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ασφάλειας, αλλά και το επίπεδο παροχής ευκαιριών άθλησης και εκπαίδευσης τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους δεσμοφύλακες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πέντε νέα γυμναστήρια για άθληση των κρατουμένων και ένα γυμναστήριο για άθληση των δεσμοφυλάκων. Επίσης, έχουν ανακαινιστεί, πέραν από τις πτέρυγες, δύο κυβερνητικές κατοικίες για στέγαση της Σχολής Δεσμοφυλάκων που έχει δημιουργηθεί με στόχο την επιμόρφωση και προετοιμασία των δεσμοφυλάκων για να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στα καθήκοντά τους.

Στα ίδια πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού, έχουν συμμετάσχει 238 μέλη το 2015, και 212 μέλη το 2016, σε σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδεύσεις σε γενικά και εξειδικευμένα θέματα, ευρωπαϊκά προγράμματα και συνέδρια, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους.

Περαιτέρω, το υπ. Δικαιοσύνης παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια, η όλη κουλτούρα και η προσέγγιση έναντι των κρατουμένων έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Σε όλους τους τομείς είναι φανερά τα σημάδια της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού, τα οποία επικροτήθηκαν κατά την τελευταία επίσκεψή της για αξιολόγηση του σωφρονιστικού μας συστήματος, από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης, Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).

Παράλληλα, τη σαφή βελτίωση τόσο από πλευράς συνθηκών διαβίωσης όσο και από πλευράς σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφουν στις εκθέσεις τους για τις Φυλακές της Κύπρου, η Επίτροπος Διοικήσεως και η Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT).

Το Υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στις φυλακές, «αφού πρόκειται για οργανισμό του οποίου οι βασικοί συντελεστές του δημιουργούν προβλήματα, αλλά χωρίς αμφιβολία μπορούμε να αναφερόμαστε στις φυλακές μιλώντας για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, όπου κυριαρχούν νέες αντιλήψεις σε σχέση με τα πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση και το οποίο σταδιακά οδηγείται σε πλήρη αναμόρφωση.

Ως υπουργείο και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την παραχώρηση ευκαιριών και δυνατοτήτων για ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των κρατουμένων στο κοινωνικό γίγνεσθαι με στόχο τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού των κρατουμένων στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης. Γι’ αυτό, για να πετύχει η επανακοινωνικοποίηση πρέπει ο κρατούμενος να θεωρηθεί και να του συμπεριφέρονται ως υποκείμενο συστατικό της κατάστασης και όχι ως εξωτερικό αντικείμενό της. Πρέπει, ακόμη, ο στερηθείς την ελευθερία του να έχει δικαιώματα ταυτόχρονα ως άνθρωπος και ως κρατούμενος».

Κέντρο Υγείας γία αποφυγή αυτοκτονιών καταδίκων

Μέτρα του  Υπ. δικαιοσύνης  για αποσυμφόρηση των φυλακών πιστώσεις ύψους €1.500.000 για αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στον προϋπολογισμό του 2018

Σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, στις Κεντρικές Φυλακές λειτουργεί πρόγραμμα Πολυθεματικής Προσέγγισης για άτομα με εξαρτήσεις που απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες κρατουμένων, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το βαθμό της εξάρτησης, το οποίο έχει εγκριθεί από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και φέρει τον τίτλο

«Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΔΑΝΑΗ». Επίσης, λειτουργεί από το 2014, έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες ετών, το εξειδικευμένο Κέντρο Υγείας Φυλακών, το οποίο χρησιμοποιείται από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Φυλακών για την παρακολούθηση κρατουμένων υψηλού ρίσκου, κινδύνου αυτοκτονιών ή αυτοτραυματισμών.

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που συμβάλλει στην προστασία και ευημερία των κρατουμένων και κατ΄ επέκταση στην εύρυθμη λειτουργία των Φυλακών. Σε άλλο σημείο το υπουργείο καταπιάνεται με την αύξηση των ελέγχων που γίνονται στα κελιά των κρατουμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και από την αξιολόγηση των πληροφοριών που έχουν για μεταφορά ναρκωτικών ή αντικειμένων εντός των φυλακών, για πρώτη φορά έχουν διωχθεί δεσμοφύλακες στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες. Μετά από έρευνες για τα ίδια αδικήματα διώχθηκαν τόσο επισκέπτες κρατουμένων όσο και κρατούμενοι οι οποίοι μετέφεραν ναρκωτικά επιστρέφοντας

Μέχρι και σύστημα απενεργοποίησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drone) θα προμηθευτούν οι Κεντρικές Φυλακές, σε μια προσπάθεια να μην περνούν ναρκωτικά ή άλλα παράνομα αντικείμενα από αέρος.
Αυτό προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2018 για τις Φυλακές όπως αυτός κατατέθηκε προχθές στη Βουλή για έγκριση. Συγκεκριμένα, κάτω από τον τίτλο «Αγορά Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφάλειας», περιλαμβάνονται προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €1.500.000 που προορίζονται να καλύψουν: (α) την αγορά και εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, (β) την αγορά και εγκατάσταση ακτινοδιαγνωστικών μηχανών και (γ) την αγορά συστήματος απενεργοποίησης Drone. Όσον αφορά στο Drone, παλαιότερα είχε αναφερθεί ότι κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν ναρκωτικά στις Φυλακές με τη χρήση αυτού του μέσου, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση των Φυλακών.

Θέλουν εξοπλισμό απενεργοίησης drone

Όσον αφορά στην ανέγερση, επέκταση και συντήρηση κτηρίων, περιλαμβάνονται προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €1.350.000 που προορίζονται να καλύψουν, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω:
(α)    Γενική ανακαίνιση και διαμόρφωση πτερύγων 1, 2.   
(β) Ανακαίνιση Πτέρυγας 3 (Παλαιά Πτέρυγα) και
(γ) Ανακαίνιση Ανοικτής Φυλακής. 
(δ) Βελτιώσεις, συντηρήσεις και επιδιορθώσεις διαφόρων πτερύγων, καθώς και επιδιόρθωση διαφόρων γραφειακών χώρων και άλλων κτηρίων (αποθήκες, εργαστήρια κ.λπ.).
Κάτω από την υποομάδα Αγορά Υπηρεσιών, περιλαμβάνονται προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €120.000 που προορίζονται να καλύψουν την αγορά υπηρεσιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ξενόφωνων κρατουμένων, συντονιστή σχολείου φυλακών, καθηγητών φυσικής αγωγής από τον κατάλογο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και αγορά υπηρεσιών για εκπαιδεύσεις.
από την έξοδό τους ή κατά τη μεταφορά τους από τα Δικαστήρια

12 κατάδικοι φοιτητές πανεπιστημίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προγράμματα των πέντε σχολείων που λειτουργούν σήμερα, στις Φυλακές συμμετέχουν πέραν των 2/3 των κρατουμένων, δηλαδή 410 κρατούμενοι και 12 κρατούμενοι φοιτούν σε πανεπιστήμια. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και οι συνεχείς ευκαιρίες για μόρφωση στόχο έχουν την αναμόρφωση και την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό.

Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της σωφρονιστικής πολιτικής, όπως αναφέρεται, προσφέρονται στους κρατούμενους νέα προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργικής ψυχαγωγίας, στόχος των οποίων είναι η βελτίωση του μορφωτικού τους επιπέδου και η ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων για τη σωστή προετοιμασία τους για επανένταξη στην κοινωνία.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!