Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού τείνει να ακούγεται διαφορετικά από αυτό που προκαλείται από την πείνα ή την απογοήτευση...
Και μερικές φορές τα μωρά κλαίνε ακόμα κι αν δεν είναι άρρωστα, πεινασμένα, απογοητευμένα ή χρειάζονται αλλαγή πάνας. Αλλά εάν το κλάμα του μωρού σας «απλά δεν ακούγεται σωστό», εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας και καλέστε ή δείτε τον παιδίατρο.
Έρευνα δείχνει ότι το κλάμα ακολουθεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Το κλάμα αυξάνεται στην ηλικία των 2 ή 3 εβδομάδων, κορυφώνεται μεταξύ των 6 και 8 εβδομάδων και στη συνέχεια επιβραδύνεται μετά από αυτό, γενικά φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του γύρω στους4 μήνες. Τα μωρά κλαίνε επίσης πιο συχνά αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, για να απελευθερώσουν την ένταση μετά από μια κουραστική μέρα.
Μερικά μωρά έχουν κολικούς, που γενικά ορίζονται ως ανεξέλεγκτο κλάμα σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό. Εάν το μωρό σας είναι ηλικίας κάτω των 5 μηνών και κραυγάζει για περισσότερες από 3 ώρες στη σειρά σε 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, οι πιθανότητες λένε οτι έχει κολικούς.
Οι κολικοί δεν είναι ασθένεια και δεν προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στο μωρό σας, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για το μωρό όσο και για τους γονείς τους. Ευτυχώς, είναι προσωρινό και μερικές τεχνικές αντιμετώπισης μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε το μωρό σας.
Ό, τι κι αν κάνετε, μην εκφράζετε την απογοήτευσή σας κουνώντας το μωρό σας. Η ταλαιπωρία του μωρού σας από το κούνημα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και ακόμη και θάνατο.
Εάν νιώθετε ιδιαίτερη ένταση και πιστεύετε οτι δεν αντέχετε άλλο, βάλτε απαλά το μωρό σας στο κρεβατάκι του και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή σας να έρθει και να σας βοηθήσει να κάνετε ένα διάλειμμα για να ηρεμήσετε. Εάν κανένας δεν είναι διαθέσιμος για να δώσει βοήθεια, επικοινωνήστε με μια τοπική τηλεφωνική γραμμή άμεσης επικοινωνίας ή με την τηλεφωνική γραμμή για την κακοποίηση παιδιών – οι άνθρωποι που απασχολούν αυτές τις ανοικτές γραμμές επικοινωνίας γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν.
Πηγή