tromaktiko: Έξι μύθοι για την οδήγηση που πρέπει να καταρρίψεις

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Έξι μύθοι για την οδήγηση που πρέπει να καταρρίψεις



Το αυτοκίνητο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινότητά αλλά και ένα μοναδικό μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Βασική...
προϋπόθεση, όμως, είναι να ξέρεις πώς να το χειριστείς υπεύθυνα, έχοντας σωστή οδηγική παιδεία. Και οδηγική παιδεία δεν σημαίνει να είσαι καλός στο παρκάρισμα ή να έχεις αποστηθίσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό που διαφοροποιεί τους καλούς οδηγούς από τους μέτριους είναι ο σεβασμός στους κανόνες της οδηγικής συμπεριφοράς, αλλά και η απόρριψη κάποιων άλλων, άγραφων κανόνων, που για κάποιο λόγο μεταφέρονται από γενιά σε γενιά κι έχουν αποκτήσει μυθικό status. Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται όντως για μύθους. Και έχει έρθει η ώρα να τους καταρρίψεις.

Ο σωστός τρόπος για να κρατάς το τιμόνι είναι βάζοντας τα χέρια σου στις θέσεις «10» και «2»
Πρόκειται για έναν μύθο που μας έρχεται κατευθείαν από τα μακρινά '50s και '60s, την εποχή που τα τιμόνια ήταν καμωμένα από ξύλο, δεν έκρυβαν μέσα τους αερόσακους και διέθεταν μέγεθος οικογενειακής πίτσας.Όχι, λοιπόν, ο σωστός τρόπος για να κρατάς το τιμόνι δεν είναι αυτός...
..αλλά αυτός:
Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, τοποθετώντας τα χέρια σου στις θέσεις «9» και «3». Για ποιο λόγο αναρωτιέσαι; Γιατί κρατώντας το τιμόνι κατ' αυτόν τον τρόπο, μειώνεις στο ελάχιστο το ενδεχόμενο τραυματισμού σου από τον αερόσακο, στην περίπτωση που αυτός χρειαστεί ανοίξει λόγω σύγκρουσης...

Σε συνθήκες ψύχους, πρέπει να περιμένεις τον κινητήρα σου να ζεσταθεί
Στην πραγματικότητα, τριάντα μόλις δευτερόλεπτα αρκούν ώστε ο κινητήρας του αυτοκινήτου σου να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ακόμη και σε συνθήκες απόλυτου ψύχους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείς να οδηγήσεις κατευθείαν στο όριο, πολύ απλά επειδή κάποια από τα υγρά του αυτοκινήτου σου (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο κιβώτιο ταχυτήτων) όντως χρειάζονται λίγο χρόνο για να ζεσταθούν και να αρχίσουν να επιτελούν σωστά το έργο τους. Επιπλέον, το αυτοκίνητό σου εκπέμπει λιγότερους ρύπους όταν ο κινητήρας αλλά και τα εξαρτήματα του συστήματος εξάτμισης έχουν ζεσταθεί καλά.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στην περίπτωση που χρειαστεί να οδηγήσεις στο κρύο είναι να το κάνεις ήρεμα, με απαλές κινήσεις και χωρίς να πολυζορίζεις τον κινητήρα για τα πρώτα δέκα περίπου χιλιόμετρα της διαδρομής σου. Τόσο απλά.

Πατώντας το γκάζι καθώς γυρίζεις τη μίζα, το αυτοκίνητο θα πάρει πιο εύκολα μπροστά
Ο «μύθος» αυτός μας έρχεται κατευθείαν από την εποχή που τα αυτοκίνητα διέθεταν καρμπιρατέρ - εκείνο το εξάρτημα που φρόντιζε να περάσει η σωστή ποσότητα καυσίμου και αέρα στο εσωτερικό του κινητήρα προκειμένου να τεθεί αυτός σε λειτουργία. Αν το αυτοκίνητό σου, λοιπόν, διέθετε καρμπιρατέρ και ζοριζόταν να ξεκινήσει, ένα κόλπο που μπορούσες να κάνεις ήταν να καταστήσεις πιο «πλούσιο» σε καύσιμο το μείγμα αέρα και βενζίνης που θα κατέληγε στο μοτέρ, πατώντας επανειλημμένα το γκάζι. Όλα αυτά, βέβαια, είναι εντελώς περιττά στα σύγχρονα μοντέλα, αφού όλα τους ανεξαιρέτως διαθέτουν πια σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου (ή αλλιώς «fuel injection system»), το οποίο κι έχει αυτοματοποιήσει πλήρως την παραπάνω διαδικασία...

Όσο πιο μεγάλο είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο ασφαλές είναι
Οι νόμοι της φυσικής υπαγορεύουν ότι στην περίπτωση σύγκρουσης δύο οχημάτων, εκείνο που θα υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές (άρα, εκείνο του οποίου οι επιβάτες κινδυνεύουν περισσότερο) είναι αυτό που έχει μικρότερο μέγεθος.

Ωστόσο, λόγω της προόδου στον κόσμο της αυτοκίνησης κατά τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά ίσως και να μην ισχύουν πια: σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Buffalo, σημασία στην ασφάλεια των επιβατών δεν παίζει το μέγεθος του οχήματος αλλά το πόσο κοστίζει (!) αυτό.

Βλέπεις, όσο πιο ακριβό είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο εξελιγμένο είναι τεχνολογικά άρα τόσο πιο προηγμένα συστήματα και μηχανισμούς ασφαλείας διαθέτει...

Τα αυτοκίνητα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς «πατούν» καλύτερα στο χιόνι και στον πάγο

Όχι, τα αυτοκίνητα που διαθέτουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς δεν ακινητοποιούνται πιο γρήγορα στο πάγο ή στο χιόνι σε σχέση με τα οχήματα που έχουν την κίνηση στους μπροστά ή στους πίσω τροχούς.

Παρόλα αυτά, τα αυτοκίνητά με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς (ή αλλιώς AWD- «All Wheel Drive») φαίνεται ότι όντως υπερτερούν έναντι εκείνων με κίνηση στους δύο τροχούς ως προς την επιτάχυνση, αφού ακριβώς λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους, έχουν καλύτερη πρόσφυση στο οδόστρωμα.

Το γρήγορο συμπέρασμα; Αν θέλεις να κινηθείς με ασφάλεια στο χιόνι ή στον πάγο, «φόρεσε» στα λάστιχα του αυτοκινήτου σου αλυσίδες.

Ένα «κωλοφτιαγμένο» αυτοκίνητο έχει καλύτερες επιδόσεις

Συνήθως ναι. Αρκεί, βέβαια, οι τροποποιήσεις να έχουν γίνει από έναν αληθινό «μάστορα», ο οποίος θα μπορεί να εγγυηθεί και για την ποιότητα των ανταλλακτικών που θα χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση.

Είπαμε: Καλή η οδηγική απόλαυση, πάνω απ' όλα, όμως, η ασφάλεια...
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!