Τετάρτη για να συζητήσουν με τους πολίτες στο πλαίσιο της ημέρας «Ένας καφές με την αστυνομία», που οργανώνεται εδώ και δύο χρόνια σε όλη τη χώρα.
Η πρωτοβουλία γίνεται την ώρα που η ένταση μεταξύ της αστυνομίας και των μειονοτήτων, κυρίως των μαύρων, είναι οξυμένη.
«Ήταν θετικές», σχολίασε η Λιμπράντα Γκοντίνες, μια αστυνομικός, όταν ρωτήθηκε για τις συζητήσεις που είχε με τους πολίτες.
«Τους προσφέρουμε ένα χαμόγελο και αισθάνονται πιο χαλαροί να μας μιλήσουν», πρόσθεσε η Γκοντίνες, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της αστυνομίας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια Αμερική που συχνά συγκλονίζεται από επεισόδια αστυνομικής βίας, κυρίως εναντίον της ισπανόφωνης κοινότητας και των Αφροαμερικανών.
Το 2016 η πόλη του Σικάγο κατέβαλε 5,5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε 57 ανθρώπους που είχαν βασανιστεί από την αστυνομία προκειμένου να ομολογήσουν το διάστημα 1971- 1991.
«Σε όλες τις χώρες υπάρχει μεταξύ των μειονοτήτων και της αστυνομίας (…) ένα χάσμα», δήλωσε ο Μπράιαν Τζάκσον, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης RAND.
Η Ρασόντα Κόουλ, μια κάτοικος του Σικάγο, κατανοεί ότι κάποιοι Αφροαμερικανοί συμπολίτες της ίσως να μην εμπιστεύονται πλέον την αστυνομία μετά τη βία που έχουν υποστεί μέλη της κοινότητας αυτής από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την 35χρονη αυτή γυναίκα, μέσω της επικοινωνίας είναι δυνατό να αποκατασταθεί η εικόνα της αστυνομίας.
«Αν κάνουν τέτοια πράγματα κάθε ημέρα, και έχει κανείς τη δυνατότητα να σταματήσει, να μιλήσει και να πιεί έναν καφέ με έναν αστυνομικό, πιστεύω ότι πολλοί θα άλλαζαν γνώμη για την αστυνομία», εκτίμησε η Κόουλ.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν έξι χρόνια στο Χόθορν, μια μικρή πόλη στη νότια Καλιφόρνια. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και πλέον αποτελεί ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ημέρα αυτή οργανώνεται εδώ και δύο χρόνια σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ την πρώτη Τετάρτη του Οκτωβρίου.
Πηγή