tromaktiko: «Βουτιά» στην οινοπαραγωγή της Ευρώπης λόγω κλιματικής αλλαγής

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

«Βουτιά» στην οινοπαραγωγή της Ευρώπης λόγω κλιματικής αλλαγής



«Βουτιά» κατέγραψε η οινοπαραγωγή στην Ευρώπη φέτος, με την παραγωγή κρασιού να φτάνει περίπου τα 145 εκατομμύρια...
εκατόλιτρα,κυρίως ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, επισήμανε η Copa-Cogeca.

Οι αμπελώνες επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος με φαινόμενα που κυμάνθηκαν από παγετό μέχρι και ξηρασία,γεγονός που κατέληξε σε συγκομιδή μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου έτους, όπως επισημάνθηκε από τον Thierry Coste, πρόεδρο του τμήματος Οίνου της Copa-Cogeca.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο. Η Γαλλία αναμένεται να σημειώσει την ιστορικά χαμηλότερη απόδοση των 37 εκ. εκατόλιτρων, δηλαδή πτώση κατά 18% σε σχέση με πέρσι, ενώ η Ιταλία 40 εκ. εκατόλιτρων και άρα μείωση 26% σε σύγκριση με το 2016. Στην Ισπανία η εκτιμώμενη παραγωγή είναι περίπου 36 εκ. εκατόλιτρα, δηλαδή 20% κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους. Μόνη εξαίρεση η Πορτογαλία που γνώρισε άνοδο περίπου 10% από το 2016.

Το σύνολο των παραγωγών, ωστόσο, οδηγήθηκε να συγκομίσει λιγότερο προϊόν καθώς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγκομιδή 2 εβδομάδες νωρίτερα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των κρασιών, όπως μεταδίδει το agronews.gr, η οποία αναμένεται καλή σε όλη την Ευρώπη. «Οι τιμές είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν, αλλά αυτό δεν αρκεί να αντισταθμίσουν ορισμένοι παραγωγοί τις απώλειες τους», σύμφωνα με τον κ. Coste, ο οποίος θεωρεί ότι οι καλλιεργητές πρέπει να έχουν ένα καλύτερο σύστημα ασφάλισης. «Οι προτεινόμενες αλλαγές στο εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήματος (IST) στον κανονισμό για την κοινοτική νομοθεσία θα βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση, καθώς θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της ενίσχυσης όταν οι απώλειες εισοδήματος στο αγρόκτημα είναι 20% αντί για 30%».

Τέλος, «η ομάδα εργασίας για το κρασί Copa-Cogeca εργάζεται επίσης για μια εποικοδομητική αντίδραση στο σχέδιο της Επιτροπής της ΕΕ (EU Commission plan) να παρέχει πληροφορίες σχετικές με τη διατροφή στους καταναλωτές», όπως σημείωσε.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!