tromaktiko: Μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ



Οι πατάτες και τα μανιτάρια μαγειρεύονται μέσα στο ζουμί του κρέατος και «παίρνουν» από τη νοστιμιά του. Εναλλακτικά, το φτιάχνουμε μόνο...
με μανιτάρια μειώνοντας τα υγρά, για να μη γίνει νερουλό το φαγητό, και κάνουμε τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό.

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 30΄

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, σε κύβους περίπου 3 εκ.
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
300 γρ. λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στη μέση (τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
180 ml λευκό, ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουτ. σούπας ξερό
δεντρολίβανο, κοπανισμένο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το κρέας και, μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας τα σοταρισμένα μανιτάρια με το λάδι τους, τις πατάτες, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και αλατοπίπερο (προσέχουμε γιατί είχαμε αλατοπιπερώσει και το κρέας).

Ελέγχουμε το νερό, που πρέπει να καλύπτει κατά τα 3/4 τα στερεά υλικά, και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες.

Ρίχνουμε στο μούλτι 1/2 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού μαζί με 3 - 4 μανιτάρια, τη μουστάρδα και το ξίδι και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και αποσύρουμε. Αφαιρούμε τις δάφνες και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε
Ενα πλούσιο λευκό Chardonnay από τη Βόρεια Ελλάδα, περασμένο από βαρέλι.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!