εμβληματική εφημερίδα της ιταλικής Αριστεράς "Il Manifesto". Σε αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει για την κοινωνική ανισότητα, την ειρήνη, την κλιματική αλλαγή, τη δουλειά και τη στέγη ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
"Γη, Στέγη, Δουλειά. Ομιλίες προς τα λαϊκά κινήματα", ονομάζεται το βιβλιαράκι που μοίρασε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, η εμβληματική εφημερίδα της ιταλικής Αριστεράς "Il Manifesto". Kι ως εδώ, όλα καλά. Ο τίτλος και η θεματολογία ανταποκρίνεται πλήρως σε ένα αριστερό έντυπο και τους αναγνώστες του. Η έκπληξη προκύπτει από το όνομα του συγγραφέα του βιβλίου. Διότι αυτός είναι ο Πάπας. Ναι, καλά ακούσατε, ο Πάπας Φραγκίσκος, αυτοπροσώπως.
Ο Πάπας έγινε άραγε αριστερός και κομμουνιστής; Ή μήπως οι Ιταλοί κομμουνιστές απαρνήθηκαν τον Μαρξ, τον Γκράμσι και τον Τολιάτι και προσκυνάνε, πλέον, την Αγία Γραφή; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Κανένας δεν αλλαξοπίστησε. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι γνωστός για τα προοδευτικά του κηρύγματα. Έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων (το ξέρουμε και από την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, τον Απρίλη του 2016), των φτωχών και των κατατρεγμένων. Έχει επικρίνει τις αδικίες του καπιταλισμού, έχει μιλήσει για την μόλυνση του περιβάλλοντος, έχει αντιμετωπίσει με συμπάθεια τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ακόμα και τους άθεους. Και όλα αυτά τα… "κομμουνιστικά" τα θεμελιώνει στον λόγο του Χριστού και των Ευαγγελίων. Και, σε πολιτικό επίπεδο έχει ανοίξει διάλογο με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με συναντήσεις αντιπροσωπειών, συνέδρια και συναντήσεις -στο πλαίσιο αυτό έχει συναντηθεί, εκτός της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη, άλλες δυο φορές με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι, αναμφισβήτητα, ένας ανοιχτόμυαλος, ριζοσπάστης και προοδευτικός Πάπας, στέλνει ένα σύγχρονο και ρηξικέλευθο χριστιανικό μήνυμα, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Παρ’ όλα αυτά η κίνηση παραμένει εντυπωσιακή. Ας μην ξεχνάμε ότι το "Il Manifesto" είναι ένα από πιο εμβληματικά έντυπα της ιταλικής Αριστεράς, στη συντακτική επιτροπή του οποίου μετείχαν "ιερά τέρατα" του ιταλικού κομμουνισμού όπως ο Λούτσιο Μάγκρι, ο Λουίτζι Πίντορ, η Ροσάνα Ροσάντα, η Λουτσιάνα Καστελίνα. Ανεξάρτητη από το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η εφημερίδα το στήριζε κριτικά, ασκώντας συχνά κριτική εξ αριστερών… Η εφημερίδα μάλιστα, είναι γνωστή τόσο για το "ανοιχτό", όσο και για το σαρκαστικό της πνεύμα. Όταν είχε εκλεγεί ο Πάπας Βενέδικτος, το 2007, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με το "ασεβές" πρωτοσέλιδο "Γερμανικός ποιμενικός". Ένα λογοπαίγνιο με τη γερμανική καταγωγή του Πάπα, τη φήμη του ως σκληρού, τους ποιμένες, τα ποίμνια και τους ποιμενικούς σκύλους…
Οι ομιλίες του Πάπα που περιέχει το τομίδιο του "Il Manifesto" έγιναν το 2014, το 2015 και το 2016 σε εκπροσώπους κινημάτων πάσης φύσεως (συνδικαλιστικών, γης, εναλλακτικών). Το 2014 και το 2016 στο Βατικανό, το 2015 στη Βολιβία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα εκεί. Άξονας των ομιλιών, και τίτλος του βιβλίου ένα τρίπτυχο θεμελιώδες για τα κινήματα: Terra, Casa, Lavoro (Γη, Στέγη, Δουλειά). Και σε αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει για την κοινωνική ανισότητα, την ειρήνη, την κλιματική αλλαγή, τη δουλειά και τη στέγη ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή