tromaktiko: Γιατί οι βιβλιόφιλοι έχουν περισσότερη κατανόηση

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Γιατί οι βιβλιόφιλοι έχουν περισσότερη κατανόηση



Ο σεβασμός, η ουσιαστική επικοινωνία αλλά και η κατανόηση είναι τρία σημαντικά στοιχεία για μια υγιή σχέση μεταξύ ενός ζευγαριού ή δύο...
φίλων και σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι βιβλιόφιλοι κερδίζουν συγκριτικά με όσους δεν επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους τουλάχιστον όσον αφορά στην κατανόηση.

Πως η ανάγνωση βιβλίων, όμως, μας κάνει να έχουμε περισσότερο κατανόηση ως προς τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων και άρα μας κάνει καλύτερους συντρόφους ή φίλους; Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘The Annual Review of Psychology’ όπως ανέφερε δημοσίευμα του ‘The New Yorker’, οι βιβλιόφιλοι έχουν περισσότερο κατανόηση αφού «όταν διαβάζουν για μια εμπειρία, παρουσιάζουν την ίδια διέγερση σε περιοχές του εγκεφάλου που θα παρουσίαζαν εάν βίωναν οι ίδιοι αυτή την εμπειρία». Επιπλέον «χρησιμοποιούμε  τo ίδιο ‘εγκεφαλικό δίκτυο’ όταν διαβάζουμε ιστορίες και όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε τα συναισθήματα κάποιου άλλου ανθρώπου».

Η κατανόηση δεν είναι η μόνη θετική ‘ικανότητα’ που αποκτούν οι άνθρωποι όταν διαβάζουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διάβασμα μειώνει το άγχος έως και 68%, γεγονός που επίσης μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στις σχέσεις τους. Ο νευροψυχολόγος David Lewis δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph ότι οι εθελοντές διαβάζοντας ένα βιβλίο «επί 6 λεπτά, μείωσαν τον καρδιακό ρυθμό τους και την ένταση στους μύες τους, Μάλιστα το επίπεδο του άγχους τους ήταν πολύ μικρότερο από ότι πριν ξεκινήσουν το διάβασμα».

Αυτό σημαίνει ότι το διάβασμα μπορεί να είναι το καλύτερο αγχολυτικό βοήθημα για όσους έχουν προβλήματα αϋπνίας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα όσοι επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία κοιμούνται καλύτερα από όσους διαβάζουν e-books πριν κοιμηθούν αφού δεν ενοχλούνται από το φως της ηλεκτρονικής συσκευής όπως ανέφερε και η γιατρός και επικεφαλής της έρευνας της αμερικανικής ακαδημίας τεχνών.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!