tromaktiko: «Αγία Σοφία»: Ανησυχία για το νεογνό που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

«Αγία Σοφία»: Ανησυχία για το νεογνό που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα



Οι παιδίατροι σημειώνουν πως δεν είναι σύνηθες ένα δονάκιο, μη τοξινογόνο, να προκαλεί τέτοια βαριά λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία...
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το δονάκιο που εντοπίστηκε στο δείγμα του νεογέννητου κοριτσιού εικάζεται ότι μεταδόθηκε από τη μητέρα του η οποία επίσης φαίνεται πως είχε καταναλώσει οστρακοειδή και θαλασσινά

Επαγρύπνηση κι ανησυχία επικρατεί στους ιατρικούς κύκλους για το περιστατικό με το λίγων ημερών νεογνό που νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, και το οποίο βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ειδικών για ανίχνευση δονακίου (οικογένεια χολέρας).

Παρόλο που οι πρώτοι έλεγχοι από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) έδειξαν ότι το νεογέννητο προσβλήθηκε από δονάκιο έντερο παθογόνο αλλά μη τοξικογενές, λοιμωξιολόγοι και παιδίατροι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τη μόλυνση του νεογνού, όσο και για την ταχεία και δραματική έκβασή της -μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Όπως  αναφέρουν, το δονάκιο δεν είναι μεν τοξικογενές αλλά αυτό δεν σημαίνει -όπως δυστυχώς αποδείχθηκε- πως δεν μπορεί να συσχετισθεί με σοβαρή νόσο. Οι ειδικοί θεωρούν πως ίσως υποκρύπτεται μεγάλο πρόβλημα με τους παθογόνους, λοιμώδεις μικροοργανισμούς και την ανθεκτικότητά τους. Σημειώνουν δε πως δεν είναι σύνηθες ένα δονάκιο, μη τοξινογόνο, να προκαλεί τέτοια βαριά λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία.
Το θολό σκηνικό με το δονάκιο στο Παίδων «Η Αγία Σοφια» γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο με βάση τις πληροφορίες για νοσηλεία και ενός 7χρονου αγοριού, μεγαλύτερου παιδιού στην οικογένεια με το άτυχο νεογέννητο κοριτσάκι. Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας  οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωναν εάν νοσηλεύεται το αγοράκι στο παιδιατρικό νοσοκομείο και εάν ναι, για ποιο λόγο, για να ακολουθήσει προληπτική αγωγή ή όχι. Ομοίως επέλεγαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα εάν τελικά χρειάστηκε νοσηλεία το αγοράκι ή όχι.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το δονάκιο που εντοπίστηκε στο δείγμα του νεογέννητου κοριτσιού εικάζεται ότι μεταδόθηκε από τη μητέρα του η οποία επίσης φαίνεται πως είχε καταναλώσει οστρακοειδή και θαλασσινά. Η κατανάλωση μολυσμένων οστρακοειδών θεωρείται ότι συνδέεται με την εμφάνιση δονακίων...

Την ίδια ώρα, τα δονάκια της χολέρας φαίνεται πως θα αρχίσουν να κατοικοεδρεύουν στην... Ευελπίδων μετά τη μήνυση που θα καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων  Δημόσιων Νοσοκομείων για πράξεις και παραλείψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το δονάκιο χολέρας στο νοσοκομείο (Έλενα Βενιζέλου). Η μήνυση που θα κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να «νοικοκυρέψει», να παραδειγματίσει τους ιδιοκτήτες σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να εντείνουν τα μέτρα τήρησης ατομικής υγιεινής.

Το ιστορικό του νεογέννητου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παίδων, «το νεογνό Μ. θήλυ τελειόμηνο προσήλθε στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" στην εφημερία της 19ης/10/17 σε επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω εμπύρετου από 8ώρου, συνοδευόμενο από εμετούς, μειωμένη σίτιση και ανησυχία από 24ώρου. Εισήχθη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου. Από την κλινική εξέταση εισόδου διαπιστώθηκε επηρεασμένη γενική κατάσταση, αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα», αναφέρουν.

Η λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου στο παιδιατρικό νοσοκομείο ήταν ταχεία. Άμεσα μετά τη διάγνωση, λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκε και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό καθαριότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά στο μωρό άρχισε να λαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή. 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!