Η τελευταία συμμετοχή του απερχόμενου Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε Eurogroup δίνει αφορμή στον γερμανικό Τύπο για σχόλια και αναδρομές στην οκτάχρονη θητεία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αναλάβει την προεδρία της γερμανικής βουλής.
Όπως παρατηρεί η Tagespiegel, η ελληνική υπόθεση έγινε "μόνιμος συνοδός" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι "η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα). Αυτό μάλλον χαροποίησε τον Β. Σόιμπλε (…) Διότι κανένα άλλο διεθνές θέμα δεν δοκίμασε τόσο πολύ τον μακροβιότερο υπουργό Οικονομικών του Eurogroup (…) όσο η κρίση χρέους στην Ελλάδα". Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι "όταν το 2009 ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, ο Σόιμπλε ενδέχεται να μην είχε καν υποψιαστεί πόσο εντατικά επρόκειτο να ασχοληθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα".
Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην όξυνση της ελληνικής κρίσης και στην πρωτοβουλία του Β. Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επίσης υπενθυμίζει τους "θρυλικούς" διαξιφισμούς του με τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η Tagesspiegel επισημαίνει πάντως ότι "το όνομα του Σόιμπλε ενδέχεται ειδικά στον Νότο της ευρωζώνης να μείνει συνδεδεμένο κυρίως με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε".
"Ανένδοτος διαπραγματευτικός εταίρος"
Στο τελευταίο Eurogroup του Β. Σόιμπλε αναφέρεται σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες και η Handelsblatt. Με αυτή τη συνεδρίαση "αποχαιρετά την ευρωπαϊκή (πολιτική) σκηνή", σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, αναφερόμενη στις ταραχώδεις στιγμές της οκτάχρονης θητείας Σόιμπλε εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
"Κρατήσαμε σταθερό το ευρώ, σε αυτό είχαμε επιτυχία", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σχολίασε ότι "οκτώ χρόνια είναι αρκετά". Σύμφωνα με την Handelsblatt, "το ότι ο Σόιμπλε έχει καθοριστική συνεισφορά σε αυτήν την επιτυχία δεν το αμφισβητούν ούτε φίλοι ούτε εχθροί".
Ο τρόπος του μπορεί να μην άρεσε σε ορισμένους, ωστόσο ενέπνεε τον σεβασμό σε όλους, σχολιάζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έγινε δέκτης της αυστηρότητας του Β. Σόιμπλε στο δημοσιονομικό πεδίο, με αποκορύφωμα το αίτημά του για Grexit. "Στο μεταξύ η σκόνη έχει καταλαγιάσει. Και κάποιοι Έλληνες θα ήθελαν παραδόξως να παραμείνει ο Σόιμπλε. Διότι ο διάδοχός του θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακόμη χειρότερος, τουλάχιστον αν προέλθει από το FDP (Φιλελεύθεροι)", σχολιάζει η Handelsblatt.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στέκεται επίσης στην καθοριστική συμβολή και παρουσία του στις συζητήσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι "κυρίως στις διαπραγματεύσεις για την απειλούμενη από χρεοκοπία Ελλάδα υπήρξε ανένδοτος διαπραγματευτικός εταίρος".