Μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση όμως, διαπιστώνεται στο video που εκφράζει θέση των Financial Times, ο κόσμος δεν αντιδρά όπως οι κεντρικοί τραπεζίτες έλεγαν.
Η θεωρία τους ήταν ότι η χαλάρωση της πίστωσης θα βοηθούσε τις οικονομίες να αναπτυχθούν, θα μείωνε την ανεργία και θα αύξανε τον πληθωρισμό.
Ο τελευταίος ωστόσο είναι εν γένει σταθερός και αυτό προκαλεί διπλή ανησυχία, δεδομένου ότι λίγος πληθωρισμός λειτουργεί ως λιπαντικό για την οικονομία: για κλάδους που δεν πάνε καλά επιτρέπει τη μείωση των τιμών σε πραγματικούς όρους χωρίς ονομαστικές περικοπές. Παράλληλα μια μακρά περίοδο χωρίς μισθολογικό πληθωρισμό δημιουργεί πολιτική αστάθεια.
Ακόμα χειρότερα, η παραπάνω εικόνα υπονοεί ότι πολύ απλά μπορεί οι θεωρίες να είναι λάθος. Αν συμβαίνει αυτό, το φθηνό χρήμα μπορεί απλά να ενθάρρυνε την αύξηση των τιμών ενεργητικού και του χρέους και εν τέλει να αποσταθεροποίησε την οικονομία χωρίς να υπάρξει αξιόλογο αντιστάθμισμα σε ανάπτυξη.
Οι Financial Times εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι μια συνετή απάντηση σε μια αργή ανάκαμψη και εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα έρθει αν τα επιτόκια μείνουν χαμηλά.
Ωστόσο σημειώνουν ότι τα δεδομένα διευρύνουν τις αβεβαιότητες για το «παλαιό παράδειγμα» και κάνουν τον κόσμο ανοικτό σε νέες ιδέες. Μπορεί (και) οι κεντρικοί τραπεζίτες να βρίσκονται στην αφετηρία ενός νέου κόσμου…
Πηγή