– Τραμπ για τα εξοπλιστικά ζητά η τρόικα
Τη… δυσφορία των δανειστών προκάλεσε η συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για αναβάθμιση των ελληνικών F-16 από τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.
Οι Βρυξέλλες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και της αναβάθμισης των F-16 θα συζητηθεί, μιας στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν καλείται να δώσει εξηγήσεις για το κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.
«Οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν όταν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την συμφωνία», αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών στην «Καθημερινή». Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, ξεκαθαρίζουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η αποπληρωμή τους θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο, το κόστος των 2,4 δισ δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των F-16, η οποία, όπως ανέφερε, θα κοστίσει 1,1 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.
Βερολίνο: Η Ελλάδα αποφασίζει στον τομέα της αμυντικής πολιτικής
«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα», δήλωσε, εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικά το χρέος, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ελληνικής και αμερικανικής πλευράς για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ως γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.