tromaktiko: Γιατί η Γερμανία αντιστέκεται καλύτερα στα fake news

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Γιατί η Γερμανία αντιστέκεται καλύτερα στα fake news



Του Leonid Bershidsky
Οι σύγχρονες εκλογές ορίζονται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό από δύο πλευρές: αυτούς που εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα...
ενημέρωσης και αυτούς που, αναζητώντας μια εναλλακτική, στηρίζονται στα κοινωνικά δίκτυα τα οποία είναι πολύ πιο πιθανό να παραδώσουν ψευδείς ειδήσεις. Ενώ στις ΗΠΑ, η κυριαρχία τωνsocial media θολώνει τη φύση της σύγκρουσης αυτής, η Γερμανία είναι ένα παράδειγμα μιας κοινωνίας όπου οι γραμμές μάχης είναι σαφώς καθορισμένες.

Πολλαπλές μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι οι Δημοκρατικοί εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης περισσότερο από ό,τι οι Ρεπουμπλικάνοι, το οποίο ήταν αναμενόμενο. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η "κατανάλωση" ειδήσεων που γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων που είναι σχεδόν ανούσιο να ρωτήσει κανείς ποιο κόμμα τα εμπιστεύεται περισσότερο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS τον Ιούνιο του 2017, οι Δημοκρατικοί ξεπέρασαν τους Ρεπουμπλικάνους στην εμπιστοσύνη των social media:



Στη Γερμανία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μόνο το 26% των Γερμανών - περίπου το μισό σε σχέση με αυτό των Αμερικάνων- παρακολουθεί τις ειδήσεις μέσω των social media. Περισσότεροι από τους μισούς νέους καταναλωτές ειδήσεων πηγαίνουν κατευθείαν στις ιστοσελίδες των αγαπημένων τους ειδησεογραφικών πρακτορείων. Ωστόσο, μια νέα έκθεση σχετικά με τα fake news στη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα από το Stiftung Neue Verantwortung, ένα think tank του Βερολίνου που παρακολούθησε το φαινόμενο από τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας, δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού, λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν λιγότερο πρόθυμοι να εμπιστευτούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ από τους περισσότερους άλλους Γερμανούς και ιδιαίτερα σε σχέση με τους πολιτικά φιλελεύθερους. Τα social media ήταν η σημαντικότερη πηγή πληροφοριών για τις εκλογές για το 6% των Γερμανών σαν σύνολο -αλλά και για το 16% των ψηφοφόρων του AfD. Οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι κατανάλωναν σταθερά λιγότερες ειδήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους Γερμανούς από παραδοσιακές πηγές όπως η τηλεόραση, το διαδίκτυο και οι κλασικές εφημερίδες.

Εξαιτίας αυτού του μοτίβου κατανάλωσης ειδήσεων, αυτοί οι ψηφοφόροι εκτέθηκαν επίσης σε περισσότερες ψευδείς ειδήσεις. Ίσως επειδή αγνοούσαν άλλες πηγές ειδήσεων, έτειναν να τις πιστεύουν. Για παράδειγμα, ήταν πολύ πιο πιθανό από οποιονδήποτε άλλον ψηφοφόρο να πιστέψουν ότι η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει ώστε να βγάλουν οι πρόσφυγες άδειες οδήγησης, ότι ένας Λουθηρανός επίσκοπος δήλωσε ότι "όλοι οι Γερμανοί είναι Ναζί" ή ότι οι πρόσφυγες από ένα συγκεκριμένο γερμανικό κρατίδιο συχνά έκαναν διακοπές στις πατρίδες τους.


Η Γερμανία, πολύ λιγότερο "μολυσμένη" από τον ιό του κοινωνικού δικτύου και χρόνια πίσω στην ανάπτυξη δεξιών μέσων όπως το Breitbart και το Fox News (χάρη εν μέρει στους ισχυρούς νόμους κατά των εκδηλώσεων μίσους), μπορεί να υπηρετήσει ως ένα είδος ομάδας ελέγχου για τις ΗΠΑ. Είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί εδώ πώς τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν υπερμεγέθη ρόλο στην παροχή ενός μενού υποτιθέμενων ειδήσεων σε ανθρώπους που δεν εμπιστεύονται επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει στις ΗΠΑ - μόνο που αυτό δεν είναι τόσο προφανές από τα στοιχεία. Μια πρόσφατη ανάλυση του PC World έδειξε ότι το Facebook διοχετεύει περισσότερα ψεύτικα νέα και κομματικές ερμηνείες προς τους υποστηρικτές του Donald Trump παρά στους Δημοκρατικούς. Ο αλγόριθμος του newsfeed του Facebook έχει δημιουργηθεί για να ικανοποιεί τη ζήτηση, και αυτό είναι που κάνει, παρέχοντας εναλλακτικές σε όσους τις θέλουν.

Εξαιτίας αυτού, οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων είναι οι φυσικοί εχθροί των κεντρώων και φιλελεύθερων πολιτικών κομμάτων, των οποίων οι ημερήσιες διατάξεις επικαλύπτονται από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Αυτή η κεντριστική προκατάληψη μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα. Η διόρθωσή της στη Γερμανία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει να δοθεί περισσότερος χώρος για τα προβλήματα των μουσουλμάνων μεταναστών, κάτι που οι δημοσιογράφοι αποφεύγουν να κάνουν, φοβούμενοι την αντίδραση εναντίον των νεοφερμένων.

Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη των κοινωνικών δικτύων σε μια αγορά για ακροδεξιά αφηγήματα είναι πιθανώς ένα μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας της πλήρους απουσίας δημοσιογραφικού ελέγχου, ακόμα και του είδους που ασκούν το Fox News και άλλα δεξιά αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όταν πρόκειται για ειδήσεις, η απουσία ευθύνης και αυτοσυγκράτησης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά από τις ΗΠΑ στη ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων (για παράδειγμα, απαιτεί από αυτά να απομακρύνουν γρήγορα περιεχόμενο μίσους, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωπα με μεγάλα πρόστιμα), επειδή η κεντροκρατική πολιτική τάξη δεν θέλει να υποφέρει με την ίδια τύχη όπως η ομόλογής της στις ΗΠΑ. Μετά το αποτέλεσμα του 13% για το AfD στις εκλογές του προηγούμενου μήνα, θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη κυβερνητική προσπάθεια για τον περιορισμό των ζημιών από το Facebook και τα αντίστοιχα δίκτυα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!