tromaktiko: No more bets για τη Centric Συμμετοχών

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

No more bets για τη Centric Συμμετοχών



Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Σε διαδικασία πλήρους επαναπροσδιορισμού της δραστηριότητάς της βρίσκεται πλέον η Centric Συμμετοχών, έπειτα από την υπογραφή...
συμφωνητικού για την πώληση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την ευρύτερη παρουσία της εταιρείας στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Με μια ανακοίνωση που περισσότερο προκάλεσε ερωτήματα, παρά αποσαφήνισε το τοπίο, η Centric Συμμετοχών γνωστοποίησε ότι υπέγραψε συμφωνητικό πώλησης σημαντικών άυλων περιουσιακών στοιχείων της σε εταιρεία του Ομίλου GVC Plc, του βρετανικού ομίλου (εισηγμένου στο LSE) που ελέγχει και διαχειρίζεται brands όπως τα bwin, Sportingbet, partypoker κ.α.

Το συμφωνητικό αυτό αφορά στη δραστηριότητα θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Centric Συμμετοχών που εδρεύουν στο εξωτερικό. Η δραστηριότητα αυτή αφορά στην παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, προώθησης (μάρκετιγκ) και υποστήριξης σε τρίτες εταιρείες - παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκχώρηση συμβάσεων με διαφημιστικές εταιρείες και άλλους προμηθευτές καθώς και συμβάσεις χορηγίας.


Ροδόλφο Οντόνι centric
Πρόκειται, όπως εξηγούν πηγές κοντά στην εταιρεία, για το core business του ομίλου Centric, ιδρυτής και επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ροδόλφος Οντόνι. Το 2007 η Centric μπήκε στην αγορά της "διαδικτυακής ψυχαγωγίας”, ουσιαστικά στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, προσφέροντας υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού. Πως το έπραξε αυτό;

Μέσω θυγατρικών της εταιρειών, σύναψε στρατηγικές συμφωνίες και συνεργασίες με διεθνείς ομίλους, με πιο σημαντικό τον όμιλο Sportingbet (GVC), με τις οποίες απέκτησε συμμετοχή στη διαχείριση εμπορικών σημάτων και διαδικτυακών τόπων για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών. Οι ξένοι αυτοί όμιλοι διαθέτουν άδειες παροχής συνδυασμένων απομακρυσμένων υπηρεσιών (remote gambling licence) για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων, από χώρες όπως λ.χ. η Μάλτα.

Πάντοτε μέσω θυγατρικών, αρχικά ανέλαβε την προώθηση και προσφορά στα ελληνικά των εμπορικών σημάτων και υπηρεσιών Sportingbet και Vistabet. Παράλληλα, απέκτησε το ίδιο δικαίωμα και για 9 ακόμη γλώσσες χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Τη διετία 2009 – 2010 ξεκίνησε η διαφήμιση και η παροχή υπηρεσιών υπό τους διαδικτυακούς τόπους sportingbet και vistabet στη κροατική, σλοβενική, ρουμανική, σλοβακική και αλβανική γλώσσα. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε επίσης με την Dragonfish του ομίλου 888 για την εκμετάλλευση διαδικτυακών τόπων καζίνο και πόκερ.

Έτσι, η Centric την τελευταία δεκαετία πέτυχε να λειτουργεί ουσιαστικά ως αντιπρόσωπος της Sportingbet στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση των σημάτων "SportingBet", "VistaBet" και BWIN. Τα σήματα αυτά ανήκουν στην GVC Holdings, μητρική της Sportingbet PLC, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Sporting Odds ltd με τα domain: sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr.

 Τι αλλάζει

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, το συμφωνητικό μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. η πώληση τελεί υπό την αίρεση της σχετικής εγκριτικής απόφασης της γ.σ. των μετόχων της εταιρείας) αφορά τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επισήμως, η θέση της Centric είναι ότι "την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, θα παύσει η δραστηριοποίηση του Ομίλου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών διαφήμισης και προώθησης”.

Παράλληλα, η εταιρεία επιφυλάσσεται μέσα στις επόμενες ημέρες να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναλλαγή, ενώ θα συνταχθεί και διατεθεί πληροφοριακό σημείωμα αναφορικά με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Βασικό ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει είναι για ποιο λόγο προχώρησε τώρα στην πώληση των δικαιωμάτων αυτών. Περαιτέρω, στη γενική συνέλευση των μετόχων η διοίκηση ενδεχομένως να κληθεί να απαντήσει κατά πόσον η απόφαση αυτή συνδέεται με τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ στον ευρύτερο χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος.

Γνώστες του χώρου, πάντως, ανέφεραν πως τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της Centric είχε ξεκινήσει να αποστασιοποιείται από τα τυχερά παιχνίδια, διακόπτοντας, μεταξύ άλλων, κάποιες συνεργασίες με άλλες εταιρείες του χώρου και γενικότερα αξιολογώντας άλλα project.

Οι επόμενες κινήσεις

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της Centric, κάτι που παραδέχεται και η εταιρεία σπεύδοντας να γνωστοποιήσει πως από την πώληση της δραστηριότητας αυτή θα υπάρξει "σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου Centric”.

Έμπειροι παρατηρητές, επίσης, αναμένουν να διαπιστώσουν ποια θα είναι η αποτίμηση και ποιο το οικονομικό αντάλλαγμα της πώλησης των δικαιωμάτων και πόσο έχουν κοστολογηθεί οι άδειες στις λογιστικές καταστάσεις.

Από την εταιρεία γίνεται πάντως γνωστό πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών από τη GVC, θα παράσχει σημαντική ρευστότητα στη Centric, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις.

Ποιες είναι αυτές; Η Centric σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της μαζικής εστίασης και της εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων, έχοντας ήδη προχωρήσει σε αρχικές επενδύσεις. Σε ότι αφορά τη μαζική εστίαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η ανάπτυξη αλυσίδας εστιατορίων, λειτουργώντας ήδη κατάστημα στα βόρεια προάστια και αλλού. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η δραστηριότητα του στο χώρο της  παροχής υπηρεσιών αναψυχής σε πλοία, όπως επίσης και η παρουσία του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είναι άγνωστο, βέβαια, ακόμη εάν αυτές οι δραστηριότητες αυτές θα αναπληρώνουν τους υψηλούς τζίρους και την ικανοποιητική κερδοφορία (με εξαίρεση την τελευταία διετία) που απολάμβανε η Centric επί σειρά ετών. Το 2016 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 1,12 δις. ευρώ έναντι 858 εκατ.ευρώ το 2015 (+31%), ίδια κεφάλαια 37,9 εκατ.ευρώ, είχε ελάχιστες δανειακές υποχρεώσεις αλλά και EBITDA -2,4 εκατ. (από -800 χιλ.ευρώ το 2015). Η Centric αποτιμάται μόλις στα 17 εκατ.ευρώ στο Χ.Α., με τη μετοχή (χθεσινό κλείσιμο στα 0,169 ευρώ) από τον περασμένο Ιούνιο να έχει αφυπνιστεί (+45%).

Επίσης, στην παρούσα φάση δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν και σε ποιο βαθμό η πώληση αυτή επηρεάζει τη μετοχική σύνθεση της Centric ή θυγατρικών της, εάν και πως επιδρά σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του βασικού μετόχου καθώς και των υπόλοιπων επί σειρά ετών κύριων συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιάννης Καποδίστριας, αντιπρόεδρος του δ.σ.

Στο επίπεδο, ακόμη, της δραστηριοποίησης της GVC Holdings στην Ελλάδα, η απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών οδηγεί σαφέστατα και σε σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο και τον τρόπο δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, μέσω των domain sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr., αλλαγές που εκτιμάται ότι θα γίνουν εμφανέστερες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η Sporting Odds, μέλος του ομίλου Sportingbet και έως σήμερα συνεργάτης της θυγατρικής της Centic, εταιρίας Zatrix (πρώην See Sports Holdings), έχει υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς για την παροχή στοιχηματικών υπηρεσιών.

Πώς σχολιάζει ο όμιλος GVC

Με τοποθέτησή του στο GamblingCompliance, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου, Jay Dossetter, ανέφερε πως μετά την ενοποίηση της Sportingbet στην πλατφόρμα της Bwin, "έχει νόημα να φέρουμε τις δραστηριότητες στο maρketing εντός ομίλου.

"Το βήμα αυτό είναι μια κίνηση περισσότερο "τακτοποίησης” των δραστηριοτήτων μας και δεν επηρεάζει τη λειτουργία μας στην Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!