tromaktiko: Γιατί ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει έγκαιρα 22/1/2018 οι αγορές ακόμη δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα;

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Γιατί ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει έγκαιρα 22/1/2018 οι αγορές ακόμη δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα;



Για συγκεκριμένους λόγους ενώ η κυβέρνηση έγινε καλό παιδί οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα...
Σε αντίθεση με τις άκρως λανθασμένες τακτικές του παρελθόντος όπως στην δεύτερη αξιολόγηση που κράτησε 15 μήνες και είχε καταστροφικές συνέπειες λόγω σκληρότατων μέτρων λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση έχει σίγουρα παραδειγματιστεί.

Η 3η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα.

Η τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup και η τελική συμφωνία με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στις 20 Ιανουαρίου 2018.

Ακόμη και σε νευραλγικούς τομείς όπως η ενέργεια ή στους πλειστηριασμούς η Ελλάδα θα δεχθεί το πλαίσιο που προτείνουν οι δανειστές.

Ως προς αυτό το σκέλος η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς παραδειγματίστηκε από το παρελθόν και δεν δίνει αδιέξοδες μάχες που στο τέλος έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Συν τοις άλλοις στην κυβέρνηση κυριαρχεί το κριτήριο της πολιτικής επιβίωσης, η αριστερή τακτική της άρνησης απέτυχε, οπότε η στρατηγική άλλαξε, να κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα ώστε να καρπωθεί η ελληνική κυβέρνηση….τα οφέλη των αγορών και να κερδίσει την θετική εύνοια των δανειστών.

Γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα;

Κατά ένα παράδοξο τρόπο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φαινόμενο που χρήζει μεγάλης προσοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει την αξιολόγηση, θα κλείσει έγκαιρα και εντός του χρονικού πλαισίου που έχει οριστεί.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί καλό νέο αλλά οι αγορές, τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές δεν αντιδρούν.

Το χρηματιστήριο στις 720 μονάδες και το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 5,30% απέχει 340 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας.

Γιατί τώρα που η Ελλάδα έγινε συνεπής και καλό παιδί, οι αγορές δεν επιβραβεύουν τα ελληνικά assets;

H απάντηση έχει πολλές πτυχές.

Στα ομόλογα η Ελλάδα βαθμολογείται 6 μονάδες χαμηλότερα από την Πορτογαλία, οπότε μόνο από την αποτίμηση του country risk η διαφορά των δύο χωρών είναι χαοτική.

Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν τόσο χαμηλά την Ελλάδα;

Γιατί το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο και θα παραμείνει και μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.

Θα υπάρξει ένα ακόμη κύμα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s μέσα στο 2018 αλλά και πάλι η χώρα απέχει πολύ από τον ιδεατό στόχο να καταστεί investment grade να αποκτήσει δηλαδή αξιολόγηση ΒΒΒ-.

Υπό αυτό το πρίσμα τα ελληνικά ομόλογα π.χ. η 10ετία ακόμη και εάν υποχωρήσουν στο 4,6% δεν θα αλλάξουν ουσιωδώς τους συσχετισμούς γιατί πάντα η αγορά θα υπολογίζει ότι δανειζόταν η Ελλάδα από τον ESM στο 0,89% και δανείζεται από τις αγορές στο 4,6% περίπου 5 φορές ακριβότερα.

Οι αγορές αυτό θα αποτιμήσουν αργότερα στην απαλλαγμένη από μνημόνια Ελλάδα ότι δανείζεται στο benchmark στο 10ετές 5 φορές υψηλότερα από τον ESM.

Μια από τις βασικότατες παραμέτρους που επιβαρύνουν την βιωσιμότητα του χρέους είναι τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές ομολόγων και το 5 φορές ακριβότερο είναι θέμα…

Τι συμβαίνει με τις μετοχές;

Και ενώ στα ομόλογα το country risk είναι κεφαλαιώδες ζήτημα στις μετοχές υπάρχουν μια σειρά παραμέτρων που έχουν ξεθωριάσει την ελκυστικότητα της αγοράς και πλέον δεν λειτουργεί ο κλασσικός μηχανισμός των συγκοινωνούντων δοχείων.

Παλαιότερα, βελτιώνονταν τα ομόλογα, βελτιώνονται και οι μετοχές και το αντίθετο.

Το country risk το ρίσκο χώρας έχει μειωθεί στην Ελλάδα όπως φαίνεται από τις αποδόσεις στα ομόλογα και στα CDS στην 5ετία αλλά οι μετοχές έχουν καθηλωθεί για 4 λόγους

1)Τα stress tests έχουν κάνει ζημία στις τράπεζες και ότι προηγήθηκε.

Ακόμη και εάν περάσουν τα stress tests οι τράπεζες όλοι θα ξέρουν ότι τα πέρασαν με πολιτική απόφαση για να μην πέσει πάλι σε περιδίνηση η Ευρώπη.

2)Η υπερφορολόγηση έχει δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα για επενδύσεις που σε συνδυασμό με τα τεράστια εμπόδια σε ιδιωτικοποιήσεις έχουν καταστήσει χώρα παρία διεθνώς.

3)Ακόμη και στον μικρόκοσμο των εταιριών και τραπεζών αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της χαμηλής κερδοφορίας, των υψηλών προβληματικών δανείων.

Η αγορά δεν μπορεί να πάρει ανάσα.

Οι τράπεζες π.χ. για να πετύχουν αξιοπρεπή κέρδη θα χρειαστούν πολύ χρόνο και για να διανείμουν μέρισμα ίσως χρειαστούν πολλά – πολλά χρόνια.

Αν δει κανείς τον ρυθμό μείωσης του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας που ανέρχεται σε 19,8 δισεκ. για να φθάσει στον μέσο όρο της Ευρώπης θα απαιτηθούν 10-12 χρόνια.

4)Τα ξένα funds έχουν μια σχέση αγάπης – μίσους με την Ελλάδα.

Μπορεί οι αποτιμήσεις να είναι χαμηλές αλλά παρ΄ όλα αυτά κάθε χρόνο στο τέλος εγγράφουν μεγάλες ζημίες και έχουν πλήρως απογοητευτεί.

Τα funds εσχάτως ανοίγουν και short θέσεις όπως το Marshall και το OceanWood.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η Ελλάδα ξεθωριάζει μετά από τόσες ζημίες…από τον επενδυτικό ορίζοντα των funds.

Κάποια στιγμή που θα αποκτήσουμε αξία…θα φωνάζουμε ότι αξίζουμε και κανείς δεν θα μας θέλει.

Συμπέρασμα

Για τους λόγους αυτούς ενώ η κυβέρνηση έγινε καλό παιδί οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!