tromaktiko: Η διάσημη φωτογραφία του 33χρονου σοβιετικού επιτρόπου που παρακινεί τους στρατιώτες σε επίθεση

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η διάσημη φωτογραφία του 33χρονου σοβιετικού επιτρόπου που παρακινεί τους στρατιώτες σε επίθεση



Γράφει ο Μαλεσιάδας Αναστάσιος-Συρίδων
Στη φωτογραφία είναι ένας Πολιτικός Επίτροπος, ο οποίος κρατώντας ένα πιστόλι Tokarev TT-33, παρακινεί τους στρατιώτες να...
αντεπιτεθούν εναντίον των γερμανικών θέσεωνστο Χορόσιγιε, κοντά στο Βοροσίλωφγκραντ, (το σημερινό Λουγκάνσκ) στην Ουκρανία στις 12 Ιουλίου του 1942. Λίγες στιγμές αργότερα, το φονικό πυρ των γερμανικών πολυβόλων σκότωσε τον κομισάριο και τους περισσότερους από τους άνδρες της μονάδας του, του 220ου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων της 4ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων, κατά τη διάρκεια μίας αντεπίθεσης ανάμεσα στους ποταμούς Λουγκάν και Λοζόβα.

Είναι ίσως η διασημότερη σοβιετική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συγκρινόμενη μοναχά με την Ύψωση της Σημαίας στο Ράιχσταγκ. Οάνθρωπος που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, ο σοβιετικός καλλιτέχνης Μαξ Άλπερτ, ένας από τους φωτογράφους που αποτύπωσε τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» όσο κανείς άλλος, δεν ήξερε τότε τα στοιχεία του άνδρα που φωτογράφιζε και η λεζάντα της φωτογραφίας ήταν «Kom-bat», τα ακρωνύμια δηλαδή της φράσης «Διοικητής Τάγματος».

Ο Αλεξέι Γερεμένκο Η λήψη «Kom Bat» Οι μάχες ήταν αιματηρές για τον Κόκκινο Στρατό. Ο φωτογράφος Μαξ Άλπερτ είχε ως τακτική να πηγαίνει ακριβώς μπροστά  από τις θέσεις των αμυνόμενων και να τραβά τις φωτογραφίες του· όχι μόνο για να έχει καλύτερη λήψη, αλλά και για να είναι περισσότερο ασφαλής από τις επιθέσεις του γερμανικού πυροβολικού και της γερμανικής αεροπορίας. Την ώρα που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της αεροπορίας και τα μπαράζ του πυροβολικού των Γερμανών, τότε σηκώθηκε ο Γερεμένκο και παρακινώντας τους στρατιώτες του, τούς οδήγησε στην αντεπίθεση. Στιγμές αργότερα ήταν όλοι νεκροί. Στη συγκεκριμένη μάχη μάλιστα, διαλύθηκε και η φωτογραφική μηχανή του Άλπερτ και ο ίδιος υπέθεσε ότι καταστράφηκε και το φιλμ. Τότε άκουσε τις φωνές των ανδρών να φωνάζουν πως «Πέθανε ο Kom-bat, πέθανε ο Kom-Bat!» και αποφάσισε να δώσει το όνομα Kom-bat στη λήψη του αυτή. Ύστερα από 23 χρόνια, τον Μάιο του 1965, η ταυτότητα του άνδρα στη φωτογραφία αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα. Ήταν ο 23χρονος Πολιτικός Επίτροπος Αλεξέι Γερεμένκο.
Πηγή


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!