tromaktiko: Τι είναι ο χρυσός κανόνας 50/20/30 που θα σας βοηθήσει να έχετε πάντα λεφτά στην τσέπη

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι ο χρυσός κανόνας 50/20/30 που θα σας βοηθήσει να έχετε πάντα λεφτά στην τσέπηΔείτε ποιος είναι και τι σημαίνει ο χρυσός κανόνας 50/20/30....

Η σωστή διαχείριση των οικονομικών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως ξέρουμε καλά οι περισσότεροι. Είναι πολύ εύκολο να «εκτροχιαστείς» και να ξοδέψεις περισσότερα, τη στιγμή που το αντίθετο είναι πολύ πιο σπάνιο ως φαινόμενο.

Για αυτόν τον λόγο, αξίζει να αναφέρουμε δέκα απλές συμβουλές από ειδικούς, που αν ακολουθήσετε, σχεδόν σίγουρα θα δείτε τα οικονομικά σας να βελτιώνονται:

-Προσοχή στα μικροέξοδα: Ο Κάρλο Γκουαλάντρι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Soldo, εξηγεί πως, ως καταναλωτές, ξοδεύουμε συνέχεια, χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο και σε τι: Ο λόγος για «μικρά» έξοδα, όπως καφέδες κτλ. Είναι καλό να αποκτήσει κανείς εικόνα του ποιο είναι το ύψος αυτών των εξόδων (πχ μετρήστε πόσα δαπανάτε σε καφέδες και τσιγάρα τον μήνα…).

-Κάντε προϋπολογισμό σαν τον…Σόιμπλε: Πρέπει να γνωρίζετε επακριβώς πόσα χρήματα έρχονται και πόσα φεύγουν και ανάλογα ρυθμίστε τον προϋπολογισμό αυτόν για τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

-Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες που βοηθούν στη διαχείριση των οικονομικών σας. Αξιοποιήστε τες.

-Οικονομία, οικονομία, οικονομία: Αποκτήστε τη συνήθεια να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα ένα ποσό, όσο μικρό και αν είναι αυτό.-Δείξτε ενδιαφέρον για τα οικονομικά: Μην βασίζεστε σε άλλους για να παίρνουν τις αποφάσεις που σας αφορούν. Ασχοληθείτε με τα οικονομικά, ακόμα και σε βασικό επίπεδο – επιτόκια, επενδύσεις κλπ.

-Προσπαθήστε να κάνετε το 2017 ένα έτος χωρίς χρέη: Κατανοούμε ότι στην Ελλάδα του σήμερα κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, ωστόσο αξίζει τον κόπο η προσπάθεια αποφυγής (στο μέτρο του δυνατού) όσο το δυνατόν περισσότερων χρεών ή «εκκαθάρισης» των παλαιών. Μάθετε από τα λάθη του παρελθόντος.

-Ξοδέψτε λιγότερα από όσα κερδίζετε: Μπορείτε να καταλάβετε εύκολα, με λίγους απλούς υπολογισμούς, αν δαπανάτε περισσότερα από όσα κερδίζετε.

-Χρησιμοποιείτε μετρητά: Κατανοείτε καλύτερα το πόσα ξοδεύετε και πώς, σε σχέση με κάρτες και online αγορές, όπως τονίζει ο Μουτάζ Κουμπάζ, ιδρυτής της εφαρμογής προϋπολογισμού Squirrel.

-Να έχετε τον έλεγχο των συναλλαγών σας: Κάθε μέρα δαπανήστε 1-2 λεπτά για να εξετάσετε τις συναλλαγές που προβήκατε την προηγούμενη, για να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει με τα λεφτά σας.

-Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 50/20/30: Χωρίστε το μηνιάτικό σας σε τμήματα, πχ 50% για τα πάγια έξοδα, 20% αποταμίευση, 30% για εξόδους και διασκέδαση.

Η Elizabeth Warren, μια από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους, σύμφωνα με το περιοδικό TIME, μαζί με την κόρη της Amelia Warren Tyagi, επινόησαν τον κανόνα 50-30-20 που τακτοποιεί τα οικονομικά του σπιτιού, της διασκέδασης και των χρεών σας.

Άλλωστε, ο προϋπολογισμός αποτελεί μια λέξη που έχει …ρίξει έξω εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως… Βάλτε, λοιπόν, ένα οικονομικό πλάνο στη ζωή σας.

Τα τρία βήματα του κανόνα 50-30-20!

Διαθέστε το μισό εισόδημα για τις πρώτες ανάγκες

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού 50-30-20 είναι να διαθέστε το 50% του μηνιαίου εισοδήματός σας για τα «πρέπει» της ζωής. Το ενοίκιο, τα τρόφιμα, τα ρούχα, το νερό και η ιατρική περίθαλψη αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των βασικών αναγκών σας. Προσπαθήστε να εξετάσετε τον προϋπολογισμό σας και να σημειώσετε τα έξοδα των αναγκών σας, από το παντοπωλείο μέχρι και την ασφάλιση του αυτοκινήτου.

Το ποσό που θα ξοδεύετε για τις συγκεκριμένες ανάγκες. Εξετάστε τον προϋπολογισμό σας. Σημειώστε πόσα ξοδεύετε για το σούπερ μάρκετ, τη στέγαση, την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση αυτοκινήτου. Το ποσό που ξοδεύετε για αυτές τις «ανάγκες» δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της συνολικής αμοιβής σας το μήνα.

Περιορίστε τα «θέλω» σας μέχρι ένα σημείο

Το δεύτερο βήμα του κανόνα προϋπολογισμού 50-30-20 είναι να διαθέσετε μόνο το 30% του μηνιαίου μισθού σας στα απολαυστικά ψώνια. Δημιουργήστε με λίστα με όσα θέλετε να κάνετε το μήνα, από μια εγγραφή στο γυμναστήριο μέχρι την αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών και ενός ταξιδιού στο Μπαλί.

Προσοχή όμως! Πρέπει να είστε αυστηροί με τον διαχωρισμό της «ανάγκης» και των «θέλω», χωρίς να αφήνετε μια επιθυμία να μετατρέπεται ψευδώς σε μια πρώτη ανάγκη. Για παράδειγμα, το ψωμί αποτελεί μια ανάγκη, αλλά τα μπισκότα που θα πάρετε από τον ίδιο φούρνο κατατάσσονται σε μια επιθυμία. Αν κάνετε λάθος στα δυο πρώτα στάδια… ο κανόνας 50-30-20 θα «πέσει» στο κενό.

Αποπληρώστε τα χρέη σας με τα υπόλοιπα χρήματα

Το τρίτο βήμα του κανόνα, είναι να «επενδύσετε» το 20% του μηνιαίου εισοδήματός σας, είτε στην αποπληρωμή των χρεών, είτε σε μια ώρα έκτακτης ανάγκης. Μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστείτε χρήματα για κάποιο ζήτημα υγείας ή να χάσετε εντελώς αναπάντεχα τη δουλειά σας.

Εάν κρατάτε ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες, τότε οι πιστωτικές κάρτες σας θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε προνοήσει για το μέλλον σας. Πάντως, σε αυτή την κατηγορία, πρέπει να τοποθετήσετε κάθε χρέος που βρίσκεται πέρα από τον όρο πρώτη ανάγκη, όπως είναι μια υποθήκη ή ένα δάνειο για ένα αυτοκίνητο!

Σε καμία περίπτωση μη χαλάσετε την έννοια των ποσοστών, καθώς τότε θα επανέλθει το οικονομικό χάος στη ζωή σας.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!