tromaktiko: Το νέο μεγάλο σχίσμα που απειλεί το Bitcoin με καταστροφή

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Το νέο μεγάλο σχίσμα που απειλεί το Bitcoin με καταστροφή



Το κρυπτονόμισμα έχει συναντήσει προβλήματα και στο παρελθόν, αλλά αυτό που πρόκειται προσεχώς να συμβεί, δεν έχει προηγούμενο...

Μια τεράστια διαμάχη στους κόλπους του bitcoin ίσως οδηγήσει σε δύο εβδομάδες σε ένα καταστροφικό σχίσμα, το οποίο μπορεί να υποσκάψει την αξιοπιστία του ψηφιακού νομίσματος και να απειλήσει τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινείται η τιμή του.

Η διαμάχη αφορά την αποκαλούμενη «διχάλα» στο λογισμικό του bitcoin, με την επωνυμία SegWit2x, η οποία θα δημιουργήσει δύο ανταγωνιστικές εκδοχές του νομίσματος και θα οδηγήσει σε διαφωνίες ως προς το ποιο είναι το «πραγματικό» bitcoin! Μάλιστα, η διαφωνία επεκτείνεται και στο ποιος θα χρησιμοποιεί εν τέλει τον δημοφιλή κωδικό νομίσματος BTC.

Τι συμβαίνει όμως, πραγματικά;

Μεταξύ των βασικών εμπλεκόμενων μερών υπάρχει μια διαφωνία ως προς το πώς θα αναβαθμιστεί το βασικό λογισμικό με το οποίο «τρέχει» το bitcoin. Το …ζουμί της υπόθεσης είναι το κατά πόσο θα διπλασιαστεί το μέγεθος των μπλοκ του bitcoin.

Τα μπλοκ, τα οποία προστίθενται κάθε 10 λεπτά, χρησιμοποιούνται ως αρχείο όλων των συναλλαγών του bitcoin και δημιουργούν ένα μόνιμο καθολικό (ledger) της αλυσίδας των μπλοκ (blockchain). Με την επερχόμενη «διχάλα», θα υπάρχουν δύο αλυσίδες των μπλοκ – μία που θα χρησιμοποιεί μπλοκ του 1MB και μία άλλη που θα χρησιμοποιεί μεγαλύτερα μπλοκ των 2MB. Παράλληλα, θα υπάρχει και αβεβαιότητα ως προς το ποιο είναι το «πραγματικό» bitcoin.

Τέτοιοι διαχωρισμοί έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όπως π.χ. το περασμένο καλοκαίρι με τη δημιουργία του ανταγωνιστικού νομίσματος Bitcoin Cash. Όμως, η αγορά δεν αντιμετώπισε ποτέ τις εξελίξεις αυτές σαν μια αντικατάσταση του αρχικού bitcoin. Αυτή τη φορά, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Η «διχάλα» πρόκειται να συμβεί σύντομα – συγκεκριμένα, στις 16 Νοεμβρίου, βάσει του αριθμού των μπλοκ που προστίθενται στο blockchain του bitcoin.


Οι βασικοί υποστηρικτές των μεγαλύτερων μπλοκ – με την επωνυμία B2X – είναι κοινοπραξίες «εξορυκτών» bitcoin που χρησιμοποιούν εξειδικευμένες υπολογιστικές πλατφόρμες για να προσθέτουν συναλλαγές στην αλυσίδα των μπλοκ και να συλλέγουν bitcoin παράλληλα. Αυτό που ισχυρίζονται είναι ότι χρειάζονται μεγαλύτερα μπλοκ για να υποστηριχθεί η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου του bitcoin και να μειωθούν τα αυξανόμενα τέλη συναλλαγών που συνοδεύουν αυτή την ανάπτυξη. Οι εξορυκτικές κοινοπραξίες υποστηρίζονται από πολλές από τις εταιρείες που παρέχουν το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα που υποστηρίζει το bitcoin. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ανταλλακτήρια, πάροχοι «πορτοφολιών», και «θησαυροφυλάκια» αποθήκευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις αυτών των εταιρειών μπορεί και να μεταβληθούν στο μέλλον ανάλογα με το …λαϊκό αίσθημα – δηλαδή την αντίδραση της αγοράς και των χρηστών.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται μια ομάδα developers που συντηρούν το βασικό λογισμικό το οποίο έχει ορίσει το bitcoin μέχρι σήμερα. Πολλοί απ’ αυτούς αντιλαμβάνονται την προτεινόμενη διχάλα σαν μια εταιρική «εξαγορά» του bitcoin και λένε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για την υποστήριξη μεγαλύτερων μπλοκ. Οι developers υποστηρίζονται από συγκεκριμένες εταιρείες και ομάδες «εξόρυξης», καθώς κι από πολλούς ερασιτέχνες λάτρεις του bitcoin που συναντιούνται τακτικά σε όλο τον πλανήτη.

Κανένας δεν γνωρίζει ποια εκδοχή του bitcoin θα επικρατήσει. Αν οι περισσότεροι «εξορύκτες» υποστηρίξουν την προτεινόμενη «διχάλα», αυτό θα καταστήσει την εκδοχή του μεγάλου μπλοκ τη de facto επίσημη εκδοχή του bitcoin. Αν όμως η αγορά παραμείνει πιστή στο ορίτζιναλ bitcoin, τότε οι «εξορύκτες» μπορεί να αποθαρρυνθούν και να επιστρέψουν στη «μικρή» εκδοχή, εάν αυτή φανεί ότι είναι πιο κερδοφόρα.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι μετά τον διαχωρισμό, η τιμή του αρχικού bitcoin θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την τιμή της εκδοχής με τα μεγάλα μπλοκ – αλλά την ίδια στιγμή η αξιοπιστία αυτών των αναλύσεων αμφισβητείται. «Τα πάθη είναι πολύ έντονα κι από τις δύο πλευρές εντός της κοινότητας, ως προς το γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να έχουμε διχάλα. Ιδιαίτερα τώρα με το Bitcoin Cash (και την ικανότητά του να εξορύσσει μεγαλύτερα μπλόκ), ένας αριθμός μελών της κοινότητας του bitcoin δεν βλέπουν πλέον τον λόγο δημιουργίας της εκδοχής 2Χ» σημειώνει ο Greg Dwyer του ανταλλακτηρίου BitMEX.

Παραμένει ασαφές το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Πάντως, είναι καλύτερα για το bitcoin ο νικητής να αναδυθεί γρήγορα. Μια παρατεταμένη μάχη θα σπείρει τη σύγχυση μεταξύ των επενδυτών και θα προκαλέσει μια κρίση εμπιστοσύνης στην αναπτυσσόμενη αγορά κρυπτο-νομισμάτων.

Τέλος, κάποιοι φοβούνται ότι η εκδοχή των μεγάλων μπλοκ δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει επαρκή τεχνικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές στις δύο αλυσίδες δεν θα μπερδευτούν μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο θα ενέτεινε το αίσθημα αβεβαιότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ξεκινήσει ένας «εμφύλιος» πόλεμος στον κόσμο του bitcoin. Η έκβασή του παραμένει άγνωστη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!