Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ» οργάνωσε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Smart Islands Education 2017.
Το Smart Islands Education 2017 είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον ελληνικό νησιωτικό χώρο. Έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου Fraunhofer, στο Κάσελ της Γερμανίας, τον Αύγουστο του 2017 (21-25 Αυγούστου).
Δέκα καθηγητές γυμνασίου και λυκείου από την Κεφαλλονιά, την Κρήτη, τη Λέσβο, την Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σαλαμίνα, τη Σάμο και την Τήνο επιλέχθηκαν μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία και ταξίδεψαν στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου, με καλυμμένα όλα τα έξοδα, για να γνωρίσουν διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να μετατρέψουν ένα νησί σε «έξυπνο».
Τι είναι το «έξυπνο» νησί;
«Έξυπνο» χαρακτηρίζεται ένα νησί το οποίο, συνδυάζοντας δράσεις περιορισμού και προσαρμογής, ενισχύει την ανθεκτικότητά του στις κλιματικές αλλαγές. Θέτει τις βάσεις βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, μέσω της υλοποίησης έξυπνων και ολοκληρωμένων λύσεων στη διαχείριση των υποδομών και των φυσικών του πόρων αλλά και του περιβάλλοντος εν γένει. Υποστηρίζεται δε από τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, καθώς και από επενδυτικά σχήματα και πρακτικές διακυβέρνησης που προάγουν την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα Smart Islands Education 2017 εστίασε στους παρακάτω τεχνολογικούς τομείς:
• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
• Διαχείριση Υδάτων
• Διαχείριση Αποβλήτων
• Κινητικότητα
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
• Βιοενέργεια
Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με την επιτόπια επίσκεψη στο νησί Pellworm, ώστε οι εκπαιδευτικοί να παρατηρήσουν από κοντά την εφαρμογή όλης αυτής της τεχνολογίας σε νησιωτικό περιβάλλον.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος κατέστη εφικτή χάρη στις χορηγίες της SIEMENS, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του ΑΔΜΗΕ. Τελούσε δε υπό την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Πηγή