tromaktiko: Το αλκοόλ στους εφήβους οδηγεί σε μειωμένη νευρογνωστική ικανότητα

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το αλκοόλ στους εφήβους οδηγεί σε μειωμένη νευρογνωστική ικανότητα



Αν και η κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους στις ΗΠΑ έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, πάνω από το 20% των μαθητών γυμνασίου...
συνεχίζουν να πίνουν αλκοόλ πριν από την ηλικία των 14 ετών. Αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη νευρολογική τους ανάπτυξη.

Οι νέοι που αρχίζουν να πίνουν πριν από την ηλικία των 14 ετών είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές και ψυχιατρικές δυσκολίες σε σχέση με εκείνους που αρχίζουν να πίνουν μετά την ηλικία των 20 ετών.

Λίγα είναι όμως γνωστά για το πώς η ηλικία της έναρξης χρήσης αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcoholism: Clinical and Experimental Research είναι η πρώτη που αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας έναρξης κατανάλωσης αλκοόλ και της νευρογνωστικής επίδοσης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια διαχρονική μελέτη σχετικά με τις νευρογνωστικές επιδράσεις της χρήσης ουσιών σε εφήβους. Οι έφηβοι (127 αγόρια, 88 κορίτσια) είχαν ελάχιστη εμπειρία χρήσης αλκοόλ και έλαβαν μια νευροψυχολογική εξέταση, η οποία επαναλήφθηκε κατά μέσο όρο μετά από 6,8 έτη. Οι αναλύσεις εξέτασαν αν οι πρώιμες ηλικίες κατανάλωσης αλκοόλ επηρέασαν αρνητικά τη νευρογνωστικότητα.

Η μελέτη βρήκε ότι μια πρόωρη έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για νευρογνωστικές ευπάθειες.

Το συμπέρασμα ήταν πως η έναρξη οποιασδήποτε ή εβδομαδιαίας χρήσης αλκοόλ σε νεότερες ηλικίες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για φτωχότερη και επακόλουθη νευροψυχολογική λειτουργία.

Ειδικότερα, μια νεαρή ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ προέβλεπε φτωχότερη απόδοση στους τομείς της ψυχοκινητικής ταχύτητας και της οπτικής προσοχής.

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με τη νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ και τις στρατηγικές πρόληψης.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!