μεγαλύτερης ηλικίας, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (ΑΗΑ).
Στο πλαίσιο της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 17.700 γυναίκες με μέση ηλικία τα 72 έτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να φορούν επιταχυνσιόμετρο καθημερινά ώστε να καταγράφει τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους 207 γυναίκες.
Όταν οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε τέσσερις υποομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν συχνότερα μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση, όπως έναν ζωηρό περίπατο, είχαν έως και 70% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, η πολύ ήπιας έντασης σωματική δραστηριότητα δεν φάνηκε να προστατεύει τις γυναίκες από τον πρόωρο θάνατο.
«Η είδηση ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου δεν είναι καινούρια, υπάρχουν πολλές μελέτες που το αποδεικνύουν» αναφέρει σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης I-Min Lee από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Ωστόσο» συμπληρώνει «οι παλαιότερες μελέτες είχαν βασιστεί κυρίως στα αυτοαναφερόμενα επίπεδα σωματικής άσκησης, τα οποία συνήθως δεν είναι ακριβή». Αντιθέτως, τα επιταχυνσιόμετρα που χρησιμοποιήθηκαν στη νέα μελέτη παρέχουν μια πιο ακριβή εικόνα για τα επίπεδα και την ένταση της σωματικής άσκησης ενός ατόμου.
Ενώ από τις παλαιότερες μελέτες είχε προκύψει ένα όφελος της τάξης του 30% ως προς τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, τα νέα ευρήματα φαίνεται να είναι πολύ πιο αισιόδοξα, αφού υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί έως και κατά 70% από την τακτική σωματική άσκηση.
Πηγή