tromaktiko: Νέα ενοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης "προ των πυλών"

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Νέα ενοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης "προ των πυλών"



Η διάταξη που αποσύρθηκε τίθεται πλέον σε διαβούλευση με τη φαρμακοβιομηχανία με στόχο μια "κοινή γραμμή"...

Σε αναζήτηση νέας νομοθετικής διάταξης που θα ενοποιεί τη νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται τώρα η Κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή απόσυρση του άρθρου 14 από το νομοσχέδιο για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών".

Το πρόβλημα που επιχείρησε να λύσει η διάταξη που τελικά αποσύρθηκε, ήταν η υπέρβαση της δαπάνης που παρατηρείται στα νοσοκομειακά φάρμακα κατά 70 εκ. ευρώ περίπου.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η υπέρβαση αυτή θα μπορούσε να "κρυφτεί" με την ενοποίηση νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής δαπάνης, εντάσσοντας τα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές, στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που έχει πλαφόν τα 1,945 δισ. ευρώ. Μόνο που η μεταφορά αυτή προκαλούσε σημαντική αύξηση του clawback, οδηγώντας τη φαρμακοβιομηχανία στα όριά της, δεδομένου ότι φέτος έχει εφαρμοστεί και ενοποιημένο rebate, το οποίο επίσης είναι αυξημένο σημαντικά.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι πρόκειται για "δωράκι προς τις πολυεθνικές",  σημείωσε πως από τη δαπάνη του 1,945 δισ. ευρώ, μόλις τα 300 εκ. ευρώ αφορούν την εγχώρια βιομηχανία και τα γενόσημα.

Καθώς το πρόβλημα παραμένει μετά την απόσυρση της διάταξης, συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη και το πώς κατανέμεται στην αγορά (θεραπευτικές κατηγορίες εντός και εκτός νοσοκομείων), αναμένεται σήμερα να συζητηθεί και πάλι στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, βάσει των στοιχείων που έχουν καταθέσει ήδη ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ και ΠΕΦ την ερχόμενη Δευτέρα για να βρεθεί μια από κοινού λύση στο ζήτημα.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, "θα επιβαρυνθούν, βεβαίως, οι ελληνικές, αλλά θα επιβαρυνθούν και οι πολυεθνικές εταιρείες από αυτή τη ρύθμιση, την οποία πήραμε πίσω, όχι για να μην αντιμετωπιστεί το πρόβλημα –το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε- αλλά για να δώσουμε ένα μικρό περιθώριο χρόνου.

Ελπίζω σε δεκαπέντε μέρες να έχουμε μία συμφωνημένη γραμμή και να πάμε σε μία όσο γίνεται πιο δίκαιη λύση. Τη Δευτέρα έχουμε καλέσει στο Υπουργείο τους εκπροσώπους και των δύο θεσμικών φορέων με τους οποίους διαλεγόμαστε, για να βρούμε μία κοινή γραμμή".
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!