Σύμβουλος Γάμου. «Πω-πω, βγαίνουν και καθημερινές!», «Κοίτα πόσα ταξίδια έχουν πάει!», «Φαίνονται πολύ ευτυχισμένοι», «Κοίτα πώς την κοιτάζει –σίγουρα είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί της!» κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ….
Οι άνθρωποι τείνουμε να παρουσιάζουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής και της σχέσης μας –όμως, η αλήθεια είναι ότι μια μακροχρόνια σχέση έχει ατέλειες. Διαβάστε το κείμενο της Michelle Zunter, που πολύ αληθινά κι ανθρώπινα μιλάει γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα.
«Είμαι παντρεμένη και, ειλικρινά, μερικές φορές το να είσαι παντρεμένη είναι δύσκολο.
Το να είσαι σε οποιαδήποτε μακροχρόνια σχέση είναι δύσκολο, είτε είσαι παντρεμένος είτε όχι. Αυτή είναι η αλήθεια.
Στα social media όπως το Facebook και το Instagram, ο κόσμος βλέπει φωτογραφίες ευτυχισμένων ζευγαριών όλη την ώρα. Αξιολάτρευτων, χαμογελαστών, αγκαλιασμένων ζευγαριών που αγαπιούνται.
Αυτές οι φωτογραφίες όμως είναι απλά στιγμιότυπα.
Τα στιγμιότυπα αυτά δεν έχουν όλα τα κομμάτια που χρειάζονται για να συνθέσεις έναν ιδανικό γάμο ή μια ιδανική σχέση. Είναι απλώς φωτογραφίες. Είναι εικόνες της επιφάνειας. Αυτό που κρύβεται κάτω απ’ την επιφάνεια κι αυτό που συνήθως χτίζει μια πραγματική σχέση ζωής είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
Αυτό δεν σημαίνει, πως ό,τι βλέπουμε στο Facebook είναι ψεύτικο, αλλά σίγουρα δεν είναι ακριβής απόδοση της καθημερινότητας μιας σχέσης που μετρά χρόνια.
Η πραγματική ζωή απαρτίζεται από τις εικόνες που συνήθως δεν θέλεις να ανεβάσεις στα social media, όπως οι καυγάδες με τον σύζυγό σου για κάτι που αφορά τα παιδιά, τα λεφτά, τα άπλυτα πιάτα ή την μπουγάδα.
Γενικά, συνήθως δεν είσαι περήφανος για την μίζερη μέρα που περάσατε ως ζευγάρι στο super market, επειδή είχατε προηγουμένως τσακωθεί για κάτι χαζό. Συνήθως δεν ποστάρεις το γεγονός ότι δεν έχεις μιλήσει στον σύντροφό σου για τρεις μέρες, επειδή είστε είχατε έναν επικό καυγά κι είσαι ακόμα τσαντισμένη.
Συμβαίνει. Κι η ζωή συνεχίζεται. Οι άνθρωποι τα ξαναβρίσκουν.
Κομμάτι του να είσαι σε μια λειτουργική, μακροχρόνια σχέση είναι και το να μη συμφωνείς καμιά φορά, να μην επικοινωνείς και -ενίοτε- να μην είσαι χαρούμενος.
Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι παράγοντες-κλειδιά όπως η επικοινωνία, η συγκατάβαση και η αλληλοϋποστήριξη μπορούν να κάνουν μια σχέση δέκα φορές καλύτερη και να αυξήσουν τον χρόνο ζωής της. Ξέρουμε ότι πρέπει να τα δουλέψουμε αυτά τα προσόντα, για να βοηθήσουμε τη σχέση μας να κυλήσει ομαλότερα. Πολλές φορές, όμως, αποτυχγάνουμε. Κουραζόμαστε. Γινόμαστε “τσαπατσούληδες”. Δεν ζούμε μέσα σε φωτογραφίες του Facebook.
Τις περισσότερες φορές δεν μοιραζόμαστε τις αποτυχίες της σχέσης μας. Ίσως, όμως, θα έπρεπε να το κάνουμε συχνότερα –ειδικά με τα παιδιά μας. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ειλικρινείς με το πόσο μπορεί να σε εκνευρίσει καμιά φορά το να ζεις με έναν άλλο άνθρωπο, αν θες να μείνεις λίγο μόνος ή με το πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τον γάμο σου αλώβητο, ειδικά αφού κάνεις παιδιά.
Νομίζω ότι πολλοί από εμάς, θα ένιωθαν πολύ καλύτερα αν ήξεραν ότι όλοι έχουν “τις μαύρες τους” μέσα σε μια σχέση. Είναι ανακουφιστικό να ξέρεις ότι και οι καλύτερες σχέσεις έχουν τα προβλήματά τους και ότι οι υγιείς σχέσεις δεν μπορούν να είναι πάντα τέλειες. Είναι επίσης καλό για τα παιδιά μας να ξέρουν ότι η τέλεια σχέση ή ο τέλειος γάμος απλά δεν υπάρχει.
Γάμος δεν είναι μια τελετή και ένα λαμπερό φόρεμα. Γάμος δεν είναι μόνο λιακάδα και τριαντάφυλλα. Γάμος δεν είναι ένα happy ending όπου το ζευγάρι φεύγει αγκαλιασμένο στη δύση του ήλιου.
Γάμος είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού στη συντροφικότητα, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες προκλήσεις. Είναι η αυγή πολλών σχέσεων μέσα σε μία. Η σχέση σου δεν θα είναι ίδια σε 5, 10 ή περισσότερα χρόνια.
Περνάς φάσεις όπου νιώθεις εξαιρετικά ικανοποιημένη με τον σύντροφό σου και φάσεις που νιώθεις ότι έχετε χάσει την επικοινωνία σας. Περνάς περιόδους που νιώθεις βαθιά ερωτευμένη και περνάς και τυχαίες στιγμές που αναρωτιέσαι τι θα είχε γίνει αν είχες επιλέξει κάποιον άλλον. Είναι φυσιολογικό.
Είναι αδύνατο να είσαι ευτυχισμένος όλη την ώρα. Γιατί να το θες άλλωστε; Αυτό είναι που κάνει το ταξίδι τόσο ελκυστικό και απολαυστικό. Οι ατέλειές του.
Ίσως γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι. Για τις υγιείς ατέλειες και όχι για την τελειότητα. Εκεί βρίσκονται η ομορφιά και το πάθος: όταν δυο άνθρωποι μπορούν να αγαπήσουν ο ένας τον άλλον μέσα απ’ όλα τα λάθη και τα ελαττώματά τους και να ζήσουν μαζί σαν ομάδα. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό και ταυτόχρονα καταφέρεις να μεγαλώσεις παιδιά, τότε έχεις μια υπέροχη, χαώδη πραγματικότητα.»