Το νάτριο είναι απολύτως απαραίτητο! Ο οργανισμός μας ρυθμίζει με ακρίβεια τη συγκέντρωση του νατρίου που υποστηρίζει τη...
λειτουργία των ενζύμων, την παραγωγή ενέργειας και ορμονών, τη μεταφορά πρωτεϊνών και διάφορες άλλες βιολογικές διεργασίες.
Κατά την εγκυμοσύνη το νάτριο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη των νευρογλοιακών (ανοσοποιητικών) κυττάρων στον εγκέφαλο του εμβρύου. Η κατάλληλη πρόσληψη νατρίου κατά την εγκυμοσύνη βοηθά στην εξασφάλιση επαρκούς βάρους, βέλτιστη ανάπτυξη του νευρικού, καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος και μεταβολικής λειτουργίας του εμβρύου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των πρόωρων μωρών. Πρόωρα βρέφη που έλαβαν νάτριο αμέσως μετά τη γέννησή τους είχαν καλύτερη μνήμη, νοημοσύνη και συντονισμό σε σχέση με αυτά που δεν έλαβαν.
Οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον του αλατιού
Δεν έχει αποδειχθεί ότι το αλάτι στο πλαίσιο μιας διατροφής με αληθινά και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης ή παχυσαρκίας. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, ο περιορισμός του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων. Σύμφωνα με ανασκόπηση της πιο μεγάλης βάσης δεδομένων για τη διατροφή και την υγεία (NHANES) διαπιστώθηκε υψηλότερο ποσοστό καρδιακών συμβαμάτων και θάνατοι σε άτομα με διατροφή χαμηλού νατρίου.
Η σημασία της πρόσληψης νατρίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το νάτριο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του αυξημένου όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, κάτι που είναι απαραίτητο. Η ανεπαρκής λήψη νατρίου μπορεί να περιορίσει τον όγκο του αίματος και να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία του πλακούντα. Όταν η ικανότητα του πλακούντα να λειτουργήσει είναι μειωμένη, η ανάπτυξη του μωρού αλλά ακόμα και η ίδια η ζωή του μπορεί να κινδυνεύσουν.
Μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι τα μωρά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στο αίμα τους (λόγω χαμηλής πρόσληψης νατρίου από τις μητέρες τους κατά την εγκυμοσύνη) ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν με χαμηλό βάρος. Η ανεπαρκής πρόληψη νατρίου ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και θάνατο του εμβρύου. Το χαμηλό βάρος γέννησης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή. Σύμφωνα με άλλη μελέτη βρέφη με χαμηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα στη νευρολογική λειτουργία τους κατά την εφηβεία.
Βέλτιστη πρόσληψη αλατιού στην εγκυμοσύνη
Αν και είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετό αλάτι, η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού ιδιαίτερα ραφιναρισμένου και από επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.
Η ιατρική κοινότητα έχει προσαρμόσει τις συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη αλατιού στην εγκυμοσύνη λόγω της αυξανόμενης τεκμηρίωσης της σπουδαιότητάς της στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Προτείνεται μια πρόσληψη 3000mg ημερησίως για τις έγκυες γυναίκες και τον γενικό πληθυσμό. Επομένως, δεν χρειάζεται να περιορίσετε το αλάτι στην εγκυμοσύνη.
Όλα τα αλάτια δεν είναι το ίδιο
Πολλά τρόφιμα πρόχειρου φαγητού μπορούν να περιέχουν χημικά παράγωγα αλάτων, όπως γλουταμινικό νάτριο και ραφιναρισμένο αλάτι. Το κακής ποιότητας ραφιναρισμένο αλάτι κάνει κακό στην υγεία και μπορεί να συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όχι όμως το φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Όταν καταναλώνετε αλάτι κατά την εγκυμοσύνη ή οποιαδήποτε στιγμή, θα πρέπει να περιορίσετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να τρώτε μόνο φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Το αλάτισμα του φαγητού σας είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή που λειτουργεί για πολλές έγκυες γυναίκες.
Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να περιορίσετε την πρόσληψη του ανεπεξέργαστου θαλασσινού αλατιού. Το αλάτι είναι ζωτικής σημασίας για το βρέφος.
Πηγή