Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ.)
4 αυγά...
1 φλιτζ. ζάχαρη
3 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
3 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ
¼ κ.γ. κανέλα
για το σιρόπι
1½ φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
1½ φλιτζ. ζάχαρη
1 λεμόνι (ο χυμός του)
3-4 καρφιά γαρίφαλο
1-2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες (από αυτά που χρησιμοποιήσαμε το ξύσμα τους)
Διαδικασία συνταγής
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψάκι μας και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το φύλλο κρούστας. Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μπέικιν. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι. Προσθέτουμε τα φύλλα κρούστας ψιλοκομμένα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και το γαρίφαλο. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν 1 βράση (30 δευτερόλεπτα) και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μεταφέρουμε το μείγμα με τα φύλλα στο ταψί και το στρώνουμε να απλωθεί καλά. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αν πάει να μας αρπάξει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Για να βεβαιωθούμε ότι η πίτα μας είναι έτοιμη, ελέγχουμε αν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα κουτάλι στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας τις φέτες πορτοκαλιού. Περιχύνουμε με σιρόπι σιγά-σιγά. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για λίγη ώρα, μέχρι να ρουφήξει το σιρόπι.
Πηγή
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ.)
4 αυγά...
1 φλιτζ. ζάχαρη
3 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
3 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ
¼ κ.γ. κανέλα
για το σιρόπι
1½ φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
1½ φλιτζ. ζάχαρη
1 λεμόνι (ο χυμός του)
3-4 καρφιά γαρίφαλο
1-2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες (από αυτά που χρησιμοποιήσαμε το ξύσμα τους)
Διαδικασία συνταγής
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψάκι μας και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το φύλλο κρούστας. Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μπέικιν. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι. Προσθέτουμε τα φύλλα κρούστας ψιλοκομμένα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και το γαρίφαλο. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν 1 βράση (30 δευτερόλεπτα) και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μεταφέρουμε το μείγμα με τα φύλλα στο ταψί και το στρώνουμε να απλωθεί καλά. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αν πάει να μας αρπάξει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Για να βεβαιωθούμε ότι η πίτα μας είναι έτοιμη, ελέγχουμε αν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα κουτάλι στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας τις φέτες πορτοκαλιού. Περιχύνουμε με σιρόπι σιγά-σιγά. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για λίγη ώρα, μέχρι να ρουφήξει το σιρόπι.
Πηγή